Grecia s-a dat pe mana RUSILOR. Acord de MILIARDE cu Moscova

externe

Conform unor informatii obtinute de revista Spiegel, Atena ar urma sa semneze, marti, un acord cu Moscova prin care ar putea incasa intre 3 si 5 miliarde de euro. Miza o reprezinta, pe de-o parte, banii de care Grecia are urgenta nevoie pentru a evita falimentul, iar pe de alta parte, gazoductul Turkish Stream pe care Moscova vrea sa il construiasca dupa esecul proiectului South Stream.

Banii ar urma sa fie virati Greciei sub forma unui avans la gazoductul Turkish Stream, prin care Rusia vrea, din 2019, sa livreze gaze naturale Europei. Grecia este un punct important in aceasta ecuatie pentru ca ea ar asigura intrarea gazelor din Turcia in UE, relateaza Spiegel, citat de hotnews.ro.

Un oficial de rang inalt al partidului de guvernamant elen Syriza a declarat pentru Spiegel ca „acest acord ar putea intoarce foaia pentru Grecia”. Tara nu reuseste sa ajunga la o intelegere cu creditorii sai internationali – UE si FMI – in vederea unui nou program de finantare, pentru ca nu vrea sa aplice reformele cerute de acestia.

Acordul cu Rusia ar fi fost negociat cu ocazia vizitei la Moscova a premierului elen Alexis Tsipras si a ministrului energiei Panayotis Lafazanis, care au avut intrevederi cu presedintele rus Vladimir Putin. Practic, banii pe care Grecia ar urma sa ii incaseze acum sunt o plata in avans a taxelor de tranzit pe teritoriu grecesc a gazelor rusesti destinate UE, explica Spiegel. Din 2019, cand conducta ar trebui sa fie operationala, taxele de tranzit vor fi decontate din aceasta plata in avans.

Saptamanalul financiar „Agora” afirma in editia sa de astazi ca „guvernul grec mizeaza pe acordul cu Rusia pentru banii stringent necesari acum. Astfel, negocierile cu partenerii din zona Euro ar putea fi amanate pana in iunie”, mai scrie saptamanalul elen.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: