Grecia s-a razgandit, anunta ca nu mai trimite tancuri Leopard in Ucraina. Se teme de un atac din partea Turciei: „Tancurile sunt absolut necesare pentru strategia noastra de aparare”

externe

Grecia nu va furniza tancuri Leopard 2 de fabricatie germana Ucrainei, a declarat marti premierul tarii, Kyriakos Mitsotakis, din cauza tensiunilor cu Turcia. Premierul a spus ca Atena a oferit deja Kievului un sprijin militar semnificativ, inclusiv transportoare blindate pentru trupe.

„Nu vom furniza tancuri Leopard 2 pentru simplul motiv ca sunt absolut necesare pentru apararea noastra”, a declarat Kyriakos Mitsotakis pentru publicatia japoneza Nikkei Asia.

„De asemenea, am spus intotdeauna foarte clar ca suntem dispusi sa sprijinim Ucraina, dar nu in detrimentul capacitatilor noastre de aparare”, a adaugat el.

Statele Unite au anuntat la 25 ianuarie ca vor trimite tancuri Abrams Ucrainei, in timp ce Germania a declarat ca ii va furniza tancuri Leopard 2, permitand, de asemenea, aliatilor sa trimita la Kiev vehiculele lor blindate de productie germana.

Relatiile dintre Grecia si Turcia traverseaza o faza foarte tensionata din cauza disputei legate de drepturile de suveranitate in estul Mediteranei.

Grecia are in dotare mai multe tancuri Leopard decat orice alta tara din Europa: in jur de 350 Leopard-2 si 500 Leopard-1.

Cu toate acestea, guvernul de la Atena nu este interesat sa renunte ele, simtandu-se amenintat de statul vecin Turcia, aliat in cadrul NATO.

Turciei, membra NATO de peste 70 de ani, s-a plans de actiunile provocatoare si retorica repetata a Greciei in regiune in ultimele luni, inclusiv de inarmarea insulelor din apropierea coastelor turcesti, care sunt demilitarizate conform obligatiilor din tratat. Ankara spune ca aceste actiuni ii frustreaza eforturile de buna credinta pentru pace.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: