Grecia si Cehia vor sa cumpere F-35, cel mai performant avion de lupta. Varsovia a cerut „accelerarea procesului de livrare”

externe

Grecia si Republica Ceha si-au exprimat ‘interesul’ pentru achizitia de avioane de vanatoare F-35 produse de Lockheed Martin, potrivit unui responsabil al grupului american, transmite AFP, remarcand ca succesul acestui aparat pune in dificultate proiectele de aparare comuna in Europa.

‘Grecia si-a exprimat interesul. Republica Ceha si-a exprimat interesul’, a declarat miercuri JR McDonald, vicepresedinte al Lockheed Martin, responsabil cu dezvoltarea F-35, intr-o conferinta de presa organizata la salonul aeronautic de la Berlin.

Grupul este ‘in discutii’ cu aceste doua state si, ‘din cate stim, Republica Ceha este aproape de o decizie’, a adaugat McDonald.

In cazul Greciei, ar fi vorba despre completarea flotei de 18 avioane Rafale cumparate anul trecut din Franta pentru 2,5 miliarde de euro.

F-35 este considerat in prezent avionul de vanatoare cel mai performant de pe piata, forma fuselajului si vopseaua speciala cu care este acoperit facandu-l greu detectabil de radare sau in infrarosu.

Acest aparat se impune tot mai mult in NATO si in Europa: Marea Britanie, Italia, Tarile de Jos, Norvegia sau Polonia au dat comenzi pentru F-35 in ultimii ani.

Varsovia a cerut chiar ‘accelerarea procesului de livrare’, in contextul invadarii Ucrainei de catre Rusia, a indicat McDonald, care a admis totusi ca livrarea primului avion, prevazuta in 2024, ‘nu va putea fi facuta mai devreme’.

Recent, si Germania si-a anuntat intentia de a cumpara 35 avioane F-35 pentru a inlocui flota invechita de aparate Tornado, in cadrul unei investitii masive de 100 miliarde de euro pentru modernizarea armatei.

Anuntul a nemultumit Parisul, dat fiind ca proiectul unei aparari comune europene se afla in centrul proiectului european al presedintelui Emmanuel Macron.

AFP noteaza ca succesul avionului F-35 pune in umbra aparatele Rafale si Airbus ale Eurofighter, si pericliteaza proiectul viitorului avion de lupta european (SCAF).

Piatra de temelie a proiectului Europa apararii, SCAF trece prin turbulente din cauza rivalitatilor legate de repartizarea productiei intre francezii de la Dassault si Airbus, care reprezinta interesele germane si spaniole.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: