Grecia si Marea Britanie dau vina una pe cealalta pentru intalnirea anulata in disputa privind friza din Partenon

externe

O disputa intre Marea Britanie si Grecia cu privire la proprietatea sculpturilor luate din Partenon, a escaladat marti, cele doua parti acuzandu-se reciproc de anularea unei intalniri planificate intre cei doi lideri, potrivit Reuters.

Prim-ministrul Rishi Sunak a anulat intalnirea de marti cu omologul sau grec, Kyriakos Mitsotakis, dupa ce biroul sau a declarat ca cele doua parti au convenit anterior ca nu ar trebui sa fie folosita ca platforma publica „pentru a rezolva din nou probleme deja rezolvate”.

„Este pur si simplu vorba ca, daca se ofera asigurari si nu sunt respectate, exista consecinte pentru asta”, a declarat purtatorul de cuvant al lui Sunak reporterilor.

Un inalt oficial al guvernului grec, care a vorbit sub conditia anonimatului, a respins declaratia ca fiind „inexacta”.

Grecia a cerut in mod repetat British Museum sa returneze definitiv sculpturile vechi de 2.500 de ani pe care diplomatul britanic Lord Elgin le-a scos din Partenon in 1806, intr-o perioada in care Grecia se afla sub dominatie otomana.

Aproximativ jumatate din friza de 160 de metri care impodobea templul se afla la Londra, in timp ce alti 50 de metri se afla in muzeul Acropolei din Atena, al carui aspect de la ultimul etaj imita Partenonul.

Aparand la BBC in weekend, Mitsotakis a comparat separarea sculpturilor cu taierea tabloului Mona Lisa in jumatate, o caracterizare respinsa de guvernul britanic.

„Prim-ministrul nu a spus ceva nou. Pozitiile Greciei cu privire la problema sculpturilor din Partenon sunt cunoscute”, a spus Aristotelia Peloni, consilier al lui Mitsotakis pe politica internationala. „A nu fi de acord asupra anumitor probleme nu inseamna ca nu putem discuta”.

Atat Marea Britanie, cat si Grecia au spus ca disputa a pus in pericol oportunitatea de a discuta probleme globale, inclusiv razboaiele din Gaza si Ucraina si criza climatica. Cei doi lideri ar fi discutat si despre un plan de actiune Regatul Unit-Grecia privind migratia.

Purtatorul de cuvant al guvernului grec, Pavlos Marinakis, a declarat ca anularea a fost fara precedent si lipsita de respect, dar a adaugat ca Atena nu a vrut sa lase disputa cu Sunak sa strice relatiile bune dintre tari.

Mai tarziu, marti, ministrul britanic de externe David Cameron si omologul sau grec, George Gerapetritis, s-au intalnit in marja unei reuniuni a ministrilor NATO la Bruxelles, au declarat diplomatii greci.

„Cei doi ministri au convenit ca este nevoie de cooperare pentru a proteja relatiile bilaterale dintre Grecia si Marea Britanie si pentru a aborda provocarile comune”, a spus unul dintre diplomati, adaugand ca ministrul grec a remarcat dezacordul de principiu cu privire la problema sculpturilor din Partenon.

Decizia lui Sunak de a anula intalnirea a fost criticata si de unele partide britanice de opozitie si de un grup de campanie sustinut de politicieni britanici din diferite partide care doresc sa rezolve problema.

Grecia nu recunoaste British Museum drept proprietar al sculpturilor.

Grupul Parthenon Project, a propus o intelegere prin care sculpturile ar fi reunificate in Atena – fara ca Marea Britanie si Grecia sa fie de acord asupra proprietarului.

Ed Vaizey, un fost ministru conservator al culturii, care consiliaza grupul, a spus ca actiunea lui Sunak a fost o „intorsatura de situatie”, avand in vedere pozitia anterioara a Marii Britanii conform careia rezolvarea problemei era o chestiune a British Museum.

„Nu cred ca prim-ministrul chiar trebuia sa intervina in acest fel si nu a ajutat in mod deosebit relatiile noastre cu Grecia”, a declarat Vaizey pentru Sky News.

Guvernul Marii Britanii citeaza de multa vreme o lege care impiedica British Museum sa dispuna de obiecte din colectia sa in cele mai multe circumstante.

Intrebat daca guvernul este ingrijorat de faptul ca si alte tari ar putea solicita restituirea artefactelor in cazul in care s-a ajuns la o intelegere pentru returnarea sculpturilor, purtatorul de cuvant al lui Sunak a spus: „Credem ca este potential o panta alunecoasa si nu este ceva ce am sprijini”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: