Grecia, tot mai aproape de colaps financiar. Ministru de Finante: Iesirea din zona euro este iminenta

news

Criza din Grecia a intrat intr-o noua etapa. Parlamentul de la Atena a aprobat organizarea unui referendum, in cadrul caruia populatia sa decida daca este sau nu de acord cu masurile de austeritate cerute de creditori.

Ieri, ministrii de Finante din zona euro au refuzat cererea grecilor, care voiau amanarea platii catre FMI a ratei de 1,6 miliarde de euro. Statul elen se apropie, asadar, de marginea prapastiei, iar previziunile oficialilor europeni nu sunt deloc optimiste – iesirea Greciei din zona euro este iminenta, avertizeaza ministrul austriac de Finante, in timp ce directorul FMI spune ca Atena nu va mai primi nici un ban daca nu-si achita rata scadenta la finalul lunii.

Banca Centrala Europeana ar putea anunta astazi stoparea finantarii de urgenta a bancilor grecesti.Cel putin asa sustin jurnalistii de la BBC, care ar fi primit informatia de la mai multe surse.

Expertii financiari atrag atentia ca bancile elene ar putea sa nu mai aiba lichiditati, iar Grecia ar putea anunta ca maine, bancile sa ramana inchise.

La inceputul lunii, BCE majorase plafonul liniei de finantare de urgenta cu peste 2 miliarde de euro, dupa ce grecii au retras foarte multi bani din banci si din cauza ingrijorarilor privind negocierile dintre Atena si creditori.

Iesirea Greciei din zona euro este iminenta, avertizeaza ministrul austric de finante, citat de digi24.ro.

Totodata, premierul francez spune ca aceasta situatie s-ar putea intampla in curand.

Seful FMI, Christine Lagarde, a avertizat intr-un interviu la BBC ca institutia nu va mai finanta Grecia daca autoritatile de la Atena nu vor plati datoria de 1,6 miliarde de euro scadenta pe 30 iunie.

Referendumul a fost aprobat in toiul noptii de 178 de deputati dintr-un total de 300. Conservatorii din Noua Democratie si socialistii din PASOK au votat impotriva, la fel si comunistii si partidul centrist Potami. Potrivit textului votat de Parlament, grecii vor trebui sa spuna DA sau NU masurilor pe care creditorii Greciei le-au prezentat vineri premierului Alexis Tsipras ca exigente pentru a continua programul de asistenta financiara.

Lasand la o parte orice neutralitate – asa cum si-ar fi dorit europenii – premierul Alexis Tsipras a facut apel la greci sa spuna un mare NU la referendum. In schimb, opozitia de dreapta a afirmat ca nu va permite nimanui sa transforme Grecia in Venezuela si ca un „Grexit” va da tara cu multi ani inapoi.

Tarile din zona euro vor lua toate masurile posibile ca sa evite extinderea problemelor din Grecia pe restul continentului, in cazul in care Atena arata ca renunta la moneda unica, a declarat ministrul german de finante Wolfgang Schauble.

Oficialul de la Berlin a avertizat totodata ca statul elen va trece prin probleme acute in urmatoarele zile din cauza deciziei guvernului grec de a organiza un referendum, masura respinsa de creditori.

La randul sau, presedintele Consiliului European, Donald Tusk, spune ca Grecia trebuie sa ramana in zona euro si promite ca va discuta personal cu liderii tarilor din zona euro ca sa gaseasca o solutie.

Alexis Tsipras a declarat de la tribuna Parlamentului ca poporul are dreptul sa-si decida democratic viitorul si a cerut Europei sa accepte vointa grecilor. De asemenea, seful executivului elen a spus ca numai atunci cand poporul grec va vota NU, vor intelege creditorii ca Grecia nu este terminata.

„Nu vom cere voie de la domnii Schauble si Dijsselbloem sa aparam si sa protejam democratia in locul unde s-a nascut! Referendumul prin care poporul isi va decide viitorul intr-un mod suveran va avea loc in mod normal duminica viitoare, chiar daca partenerilor nostri le place sau nu”, a proclamat Alexis Tsipras de la tribuna Parlamentului.

In favoarea referendumului propus de Syriza au votat partenerii de coalitie din partidul de extrema-dreapta Grecii Independenti, dar si parlamentarii formatiunii neonaziste Zorii Aurii.

Opozitia a respins ferm ideea unei consultari populare si a numit cele trei partide care au votat propunerea guvernului „troika drahmei” (moneda greceasca inainte de adoptarea monedei unice europene – n.r.)

„Nu vom permite nimanui sa transforme Grecia in Zambia sau Venezuela”, a declarat Antonis Samaras, fost premier.
Se deschide Cutia Pandorei

Inainte de votul din Parlamentul de la Atena, ministrul german de finante, Wolfgang Schauble, a avertizat ca statul elen va trece prin probleme acute in urmatoarele zile din cauza decizie guvernului grec de a organiza un referendum.

„Este clar ca vom face totul ca sa ne luptam cu pericolul raspandirii problemelor”, a spus el.

Si alte tari din zona euro par ca se pregatesc pentru „Grexit”.

„Suntem mai bine pregatiti decat eram in 2011, 2012”, considera Alexander Stubb, ministrul finlandez de finante.

„Nu mai trebuie sa asteptam pana luni sa vedem ce se intampla cu criza. Criza a inceput deja”, a avertizat Michael Noonan, ministrul irlandez de finante.

Iesirea Greciei din zona euro ar fi o masura fara precedent. Oficial nici nu exista prevazuta in tratate o astfel de posibilitate.

Doua sondaje efectuate imediat dupa anuntarea referendumului, publicate duminica, arata ca o larga majoritate a grecilor sunt in favoarea acordului cu creditorii. Potrivit unuia dintre ele, 47 la suta ar vota DA la referendum, iar cel de-al doilea sondaj arata ca 57 la suta dintre persoanele intervievate au spus ca doresc sa existe un acord cu Europa.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: