„Greseala tragica”. SUA ofera despagubiri familiei celor ucisi cu drona la Kabul. Supravietuitorii se vor putea muta in SUA

externe

Guvernul american a oferit compensatii financiare rudelor celor 10 persoane ucise din greseala de armata americana intr-un atac cu drona asupra capitalei afgane, Kabul, in luna august, anunta BBC.

Un lucrator umanitar si noua membri ai familiei sale, inclusiv sapte copii, au murit in urma atacului.

Pentagonul a declarat ca lucreaza, de asemenea, pentru a-i ajuta pe membrii supravietuitori ai familiei sa se mute in SUA.

Atacul a avut loc cu cateva zile inainte ca armata americana sa se retraga din Afganistan si la doar cateva zile dupa un atac devastator in apropierea aeroportului din Kabul comis de IS-K, o ramura locala a gruparii Stat Islamic (SI).

Serviciile secrete americane au urmarit masina lucratorului umanitar timp de opt ore pe 29 august, crezand ca aceasta avea legatura cu militantii IS-K, a declarat luna trecuta generalul Kenneth McKenzie, din cadrul Comandamentului Central al SUA.

Ancheta a constatat ca masina barbatului fusese vazuta la un complex asociat cu IS-K, iar miscarile sale se aliniau cu alte informatii despre planurile grupului terorist de a ataca aeroportul din Kabul.

La un moment dat, o drona de supraveghere a vazut barbati care incarcau ceea ce parea a fi explozibili in portbagajul masinii, dar acestia s-au dovedit a fi recipiente cu apa.

Generalul McKenzie a descris atacul drept o „greseala tragica” si a adaugat ca talibanii nu au fost implicati in informatiile care au dus la atac.

Lovitura a avut loc in momentul in care lucratorul umanitar – numit Zamairi Ahmadi – a intrat pe aleea casei sale, la 3 km de aeroport.

Explozia a declansat o explozie secundara, despre care oficialii americani au spus initial ca era o dovada ca masina transporta intr-adevar explozibili. Cu toate acestea, o ancheta a constatat ca, cel mai probabil, explozia a fost provocata de un rezervor de propan aflat pe alee.

Unul dintre cei ucisi, Ahmad Naser, fusese translator in cadrul fortelor americane. Alte victime lucrasera anterior pentru organizatii internationale si detineau vize care le permiteau intrarea in SUA.

Oferta de despagubire a fost facuta joi, in cadrul unei intalniri intre Colin Kahl, subsecretarul apararii pentru politica, si Steven Kwon, fondatorul si presedintele unui grup de ajutorare activ in Afganistan, numit Nutrition and Education International, a precizat Pentagonul intr-un comunicat.

Kahl a remarcat ca Ahmadi si ceilalti care au fost ucisi „au fost victime nevinovate care nu au purtat nicio vina si nu au fost afiliati cu ISIS-K sau amenintari la adresa fortelor americane”, se arata intr-un comunicat atribuit purtatorului de cuvant al Departamentului Apararii, John Kirby.

El a reiterat angajamentul secretarului Apararii, Lloyd Austin, fata de familii, inclusiv compensatii.

Austin si-a cerut scuze pentru atac, dar nepotul lui Ahmadi, Farshad Haidari, in varsta de 22 de ani, a declarat ca acest lucru nu este suficient.

„Trebuie sa vina aici si sa-si ceara scuze fata in fata cu noi”, a declarat el pentru agentia de stiri AFP din Kabul.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: