Greva de amploare in Germania in transportul in comun. S-au oprit autobuzele, metrourile si tramvaiele

externe

metrou

Autobuzele locale, metrourile si tramvaiele au fost oprite vineri in mare parte din Germania, la apogeul unei saptamani de greve ale angajatilor care cer conditii de munca mai bune, relateaza Associated Press.

Sindicatul lucratorilor din sectorul serviciilor Verdi a facut apel la o saptamana de greve, care va dura de luni pana sambata, principala zi de greve fiind vineri. Sindicatul este sprijinit de grupul de activisti pentru clima „Fridays for Future”, care a cerut sustinatorilor sa iasa in strada pentru „o munca buna si o mobilitate prietenoasa cu clima”.

Disputa se axeaza pe cererile de imbunatatire a conditiilor de munca, cum ar fi o saptamana de lucru mai scurta si zile suplimentare de compensare pentru munca de noapte. Revendicarile exacte si momentul in care vor avea loc iesirile in strada variaza de la un loc la altul.

Bavaria, unde nu exista negocieri in prezent, a fost singura regiune care nu a fost afectata. La inceputul acestei saptamani s-a ajuns la un acord intre sindicat si angajatorii din micul land vestic Saarland, care a pus capat grevelor din aceasta regiune.

Astfel de „greve de avertisment” limitate sunt o tactica obisnuita in negocierile contractuale din Germania.

Calatorii s-ar putea confrunta in curand cu mai multe perturbari in transportul froviar ca urmare a unei dispute separate, de lunga durata, intre un sindicat care reprezinta multi dintre mecanicii de tren din Germania si principalul operator feroviar al tarii, Deutsche Bahn.

Cele doua parti au revenit la discutii in urma cu o luna, dupa o greva de cateva zile a sindicatului GDL, a carui cerere de reducere a timpului de lucru de la 38 la 35 de ore pe saptamana, fara o reducere a salariului, a fost un punct cheie de blocaj.

Deutsche Bahn a declarat ca GDL a incheiat joi discutiile. GDL a declarat ca nu va comenta pana la o conferinta de presa programata pentru luni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: