Greva generala din Educatie continua, pentru ca, dupa trei zile de pauza in negocieri, executivul nu a venit cu o solutie care sa duca la stingerea conflictului din educatie, au anuntat duminica Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant si Federatia Sindicatelor din Educatie „SPIRU HARET”.
„Observam cum Guvernul, prin purtatorul sau de cuvant, propune aceleasi prime/vouchere pe care angajatii din invatamant le-au refuzat saptamana trecuta”, se arata intr-un comunicat de presa semnat de presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor si presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, informeaza Agerpres.
„Guvernul Romaniei trebuie sa inteleaga, macar acum, in al doisprezecelea ceas, ca inca nu a rezolvat cerinta esentiala: emiterea unei OUG prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant va fi egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie, prevedere care a fost eliminata din Legea Invatamantului Preuniversitar”, precizeaza liderii sindicali.
Potrivit sindicalistilor, la ultimele negocieri avute cu reprezentantii Guvernului, joi, 25 mai 2023, solicitarile sindicatelor au fost: majorare salariala de 25%, in medie, pana la intrarea in vigoare a Legii Salarizarii Unice si emiterea unei OUG prin care sa se garanteze ca, in noua lege a salarizarii, salariul profesorului debutant este egal cu cel putin salariul mediu brut pe economie, ceea ce ar insemna ca salariile medii ar urma sa creasca cu 60%.
Anterior, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Carbunaru a anuntat ca Guvernul a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorarea veniturilor personalului din sistemul educational.
„Astazi voi anunta faptul ca Guvernul Romaniei a pregatit ordonanta de urgenta care va asigura majorari ale veniturilor personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic in contextul discutiilor pe care reprezentantii Guvernului le-au purtat in aceste zile cu liderii sindicatelor din educatie. Initiatorii actului normativ, Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene care raspunde de asigurarea surselor europene pentru implementarea acestor masuri si Ministerul Educatiei, le vor posta in procesul de transparenta decizionala pe site-urile proprii, urmand ca acest act normativ sa ajunga pe masa Guvernului si in cel mai scurt timp sa fie si aprobata”, a spus Carbunaru.
Greva generala din Educatie a fost declansata luni, 22 mai.
Denumit de presa „cel mai monstruos” culturist din lume, cehul Illia Golem cantareste 160 de…
Senatoarea PNL si presedinta Comisiei de Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala, Nicoleta Pauliuc a…
Din informatiile transmise in cursul noptii de autoritatile italiene care investigheaza cumplitul accident petrecut aseara…
Presedintele Camerei Reprezentantilor din SUA, Kevin McCarthy, a fost demis din functie dupa o contestare…
Taxele de licentiere si de autorizare a organizatorilor de jocuri de noroc din Romania vor…
Pakistanul a ordonat marti tuturor imigrantilor ilegali, inclusiv celor 1,73 milioane de cetateni afgani, sa…