Greva in penitenciare. Politistii vor refuza, miercuri, sa intre la munca de la 07.00 la 11.00. Nu vor sa fie modificata legea pensiilor militare

news

greva, penitenciare, conditii, detinuti

Sindicalistii din penitenciare au anuntat, marti seara, ca  politistii din cele 45 de penitenciare vor refuza, miercuri, sa intre la serviciu intre orele 7.00-11.00.

Ca atare, ei nu vor iesi cu detinutii la munca, iar detinutii vor fi dusi la instanta dupa ora 11.00.

„Urmeaza ca luna viitoare sa trecem la actiuni si mai dure”, a precizat un sindicalist la Realitatea Plus.

„Sindicatul National al Lucratorilor de Penitenciare SNPP afiliat la Federatia PUBLISIND si Blocul National Sindical, a declansat din 28 mai 2023 adunarea de semnaturi pentru blocarea activitatilor din Politia Penitenciara prin refuz de munca suplimentara pe data de 31.05.2023 incepand cu ora 06,30”, au anunta, anterior, sindicalistii, intr-un comunicat de presa.

Potrivit documentului citat, toate sindicatele afiliate PUBLISIND (Penitenciarele Satu-Mare, Iasi, Pelendava, Braila si Margineni), Federatia Sindicatelor din Sistemul Penitenciar FSSP si Federatia Politistilor de Penitenciare FPP declanseaza de asemenea blocarea activitatilor din Politia Penitenciara prin refuz de munca suplimentara pe data de 31.05.2023 incepand cu ora 06,30.

„Organizatiile sindicale care participa la actiunea de protest de miercuri 31 mai 2023 totalizeaza peste 8.000 de membri de sindicat din 12.500 de salariati si acopera TOATE unitatile din Politia Penitenciara”, afirma sindicalistii.

Potrivit acestora, organizatiile sindicale au centralizat peste 5.000 de semnaturi pentru incetarea activitatii prin refuzul muncii suplimentare, cu urmatoarele revendicari:

1. Acordarea salariilor prevazute in Legea-cadru nr 153/2017

2. Aplicarea legii pensiilor militare fara modificari

3. Actualizarea si indexarea pensiilor militare

4. Plata normei de hrana la valoarea actualizata, fara plafonari

5. Plata normei de echipare la valoarea actualizata, fara plafonari

6. Plata salariului de grad la valoarea actualizata, fara plafonari

7. Deblocarea posturilor vacante

„Numarul minim de posturi necesare in Politia Penitenciara este de 20.000 conform standardelor aprobate. In prezent sunt ocupate 12.500 de posturi (in scadere) din 16.050 prevazute. Cu toate acestea Guvernul blocheaza concursurile in timp ce modifica pensiile militare ceea ce va genera un exod din intreaga structura de aparare nationala”, au mai transmis sindicalistii.

Potrivit acestora, actiunea de miercuri „va demonstra ca Politia Penitenciara se mentine functionala doar pentru ca salariatii accepta sa presteze munca suplimentara intr-un volum unic in Romania”.

„Simpla exercitare a dreptului legal de a refuza munca in plus, genereaza blocaje chiar si pe termen scurt in special in sectorul operativ. Personalul operativ se va prezenta la serviciu, dar nu va intra in unitati. Turele operative intrate in serviciu de 12 ore nu vor putea fi schimbate, apelul detinutilor nu se poate realiza, iar o serie lunga de structuri si activitati se blocheaza (vizite, plimbari, puncte de lucru, prezentari la instante etc)”, au precizat sindicalistii.

Potrivit acestora, actiunea va fi mentinuta pe durata a cel putin 4 ore.

„Decizia de reluare a activitatilor sau de mentinere a refuzurilor de munca suplimentara apartine sindicatelor organizatoare si va reprezenta vointa membrilor de sindicat semnatari. Actiunea de miercuri 31 mai 2023 reprezinta un prim avertisment pentru guvernanti precum si dovada ca suntem determinati sa incetam activitatile”, au precizat sindicalistii.

Acestia anunta ca, in luna iunie vor creste blocajul de la 4 ore la minim 4 zile, daca revendicarile vor fi ignorate.

„Guvernul va trebui sa identifice solutii alternative pentru misiunile de paza, escortare si supraveghere din penitenciare, precum si pentru alte misiuni”, au mai transmis sindicalistii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: