politica

Grindeanu, drepti in fata lui Iohannis: „Sunt 100% de acord cu ce a spus presedintele. UDMR sa vina cu clarificari privind declaratiile lui Viktor Orban”

Prim-vicepresedintele Partidului Social Democrat, Sorin Grindeanu, a declarat, la Prima TV, ca afirmatiile premierului maghiar Viktor Orban la Tusnad au fost rasiste si sustine ca aceasta chestiune va fi discutata la prima sedinta de coalitie. El a precizat ca nu doreste nimeni ca UDMR sa iasa de la guvernare, dar a mentionat ca isi doreste sa existe o clarificare.

Sorin Grideanu a fost intrebat, duminica , la emisiunea Insider Politic, daca, in cazul in care ar fi fost premier, ar fi invitat UDMR sa iasa de la guvernare dupa scandalul declaratiilor facute la Baile Tusnad de catre premierul maghiar Victor Orban.

“In primul rand, am facut declaratii pe acest subiect. A facut si presedintele Romaniei, Klaus Iohannis. Am declarat ceea ce cred ca e o chestiune inedita, ca sunt 100% de acord cu ce a spus presedintele”, a transmis Sorin Grideanu, citat de news.ro.

El considera ca raspunsul UDMR legat de declaratiile lui Viktor Orban trebuie sa vina.

“Raspunsul totusi trebuie sa vina. Si nu priveste nimeni cu pasiune, dar clarificari trebuie sa vina pentru ca motivatia e simpla. Declaratiile facute de premierul ungar acolo… as folosi un singur cuvant, au fost rasiste. Din punctul meu de vedere, da. Si nu doar din al meu si am vazut, nu doar in Romania, am vazut si alte pozitii internationale care au fost”, a adaugat prim-vicepresedintele PSD.

Intrebat cum i s-a parut reactia lui Kelemen Hunor la declaratiile premierului maghiar, Grindeanu a raspuns: “Moale. Dar nu o spun eu. Am vazut o declaratie a lui Marko Bela, fostul presedinte UDMR, care spunea ca e nevoie de mai multa clarificare si ca se asteapta ca liderii UDMR sa faca acelasi lucru. Acea clarificare e necesara daca ea se va face, nu doreste nimeni sa iasa UDMR de la guvernare. Dar o clarificare imi doresc sa existe”.

Liderul social-democrat considera ca aceasta chestiune va fi discutata la viitoarea sedinta a coalitiei.

“Saptamana aceasta a fost sedinta de Guvern. Colegii de la UDMR, mare parte dintre ei sunt in saptamana probabil pe care si-au luat-o pentru a avea concediu. Nu e o chestiune care sa fie evitata. Eu cred ca la prima sedinta a coalitiei va fi discutata. A avut si presedintele partidului meu, care a fost intr-o situatie aparte, a avut COVID. Deci, de aceea, aceasta sedinta de coalitie, care se tine saptamanal, nu a avut loc. Dar va avea loc”, a transmis Grindeanu.

El a mai fost intrebat de ce social-democratii si PNL tin sa guverneze cu UDMR desi au majoritate impreuna.

“Sunt buni profesionisti ministrii UDMR. Relatia pe care eu, cel putin, ca ministru al Transporturilor, o am cu colegii din UDMR, din Guvern, este foarte buna si imi doresc sa continue. De fiecare data cand avem proiecte comune, ca vorbim de Ministerul Dezvoltarii, cu care interactionam mult, la fel cu Ministerul Mediului, cand avem proiecte comune, de fiecare data e un efort comun si mi-ar parea foarte rau sa fie scosi de la guvernare. Nu sunt de acord cu asa ceva, atata timp cat exista si vor exista acele clarificari absolut necesare”, a mai declarat Sorin Grindeanu.

Premierul Ungariei Viktor Orban a spus, la Tusnad, ca pentru incheierea razboiului din Ucraina este nevoie de o noua strategie a Occidentului, el precizand totodata ca discursul rusilor trebuie luat in serios.

De asemenea, Viktor Orban considera ca alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decat sa prelungeasca razboiul, iar conflictul nu va fi incheiat decat in urma negocierilor ruso-americane.

Totodata, Viktor Orban a mai declarat: „Pentru ca exista o lume in care popoarele din Europa sunt amestecate cu cele din afara Europei. Aceasta este o lume de rasa mixta. Si avem un amestec de popoare din interiorul Europei: se muta, lucreaza, se muta. (…) Suntem dispusi sa ne amestecam unii cu altii, dar nu vrem sa devenim rasa mixta”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, nu considera ca discursul lui Viktor Orban de la Baile Tusnad a fost unul rasist sau putinist si apreciaza ca orice declaratie trebuie interpretata in context. Liderul UDMR a afirmat ca-l cunoaste foarte bine pe premierul maghiar, a discutat cu el in repetate randuri si nu are nicio urma de rasism in el, iar faptul ca vrea pace nu-l face sa fie ”un putinist”. Kelemen Hunor a comentat si declaratiile considerate anti-UE si anti-NATO ale premierului ungar.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

„Lasere de 500 kilowati”. SUA anunta dezvoltarea a noi tehnologii de contracarare dupa ce a vazut modul in care Iranul a atacat Israelul

Masurile de combatere a dronelor si tehnologia ofensiva vor juca un rol important daca in…

59 de secunde ago

Viktor Orban, din nou anti-UE: „Ucraina se transforma din tara suverana in protectorat al Occidentului”

Ucraina nu mai poate fi considerata o tara independenta, deoarece Kievul depinde in totalitate de…

4 minute ago

Kremlinul acuza Romania ca vrea sa „anuleze cultura rusa” fiindca a refuzat sa mai inchirieze sali de cinema ambasadei Rusiei la Bucuresti

Romania a rupt din motive politice contractul de inchiriere a salilor de cinematograf cu Ambasada…

18 minute ago

Un tablou valoros furat din Oxford (UK) a fost recuperat in Romania. Tabloul valoreaza cateva milioane de euro

Un tablou din secolul al XVII-lea care a fost furat din galeria de arta a…

2 ore ago

Vesti bune de Paste: carnea de pui si ouale din Romania sunt fara riscuri pentru consumatori, anunta Agentia Europeana pentru Siguranta Alimentelor

Carnea de pui si ouale din Romania sunt fara riscuri pentru consumatori, iar rezultatele analizelor…

O oră ago