„Groenlanda e a noastra”. Donald Trump da semnalul reinvierii „Doctrinei Monroe” in politica externa a SUA
Presedintele ales al SUA, Donald Trump, a postat joi pe Facebook o imagine cu prima pagina a tabloidului New York Post pe care apare el insusi indicand catre Groenlanda, sub titlul „Doctrina Donroe”.
„Groelanda e a noastra”, apare in imaginea postata de Trump. Trump urmeaza sa isi preia mandatul de presedinte pe 20 ianuarie.
„Doctrina Donroe” este o parafrazare a „Doctrinei Monroe”, adaptata la numele actualului presedinte.
Ce este Doctrina Monroe
Doctrina Monroe este un concept de politica externa a Statelor Unite anuntat pentru prima data de presedintele James Monroe intr-un discurs din 2 decembrie 1823 catre Congresul SUA. Monroe a declarat atunci ca emisfera vestica (Americile) nu mai este deschisa colonizarii de catre puterile europene. Practic, a dorit sa impiedice extinderea imperiilor europene pe continentul american.
Principalele puncte ale doctrinei sunt:
Non-interventia europeana: Statele Unite au declarat ca nu vor tolera interventia ulterioara a puterilor europene in afacerile tarilor din cele doua Americi (America de Nord si America de Sud).
Non-colonizare: Statele Unite au afirmat ca nu vor permite noi colonizari europene in emisfera vestica.
Neamestecul in afacerile europene: In schimb, Statele Unite au promis ca nu se vor amesteca in afacerile deja existente ale puterilor europene si ale coloniilor lor din emisfera vestica.
Doctrina Monroe a fost folosita de-a lungul timpului pentru a justifica diverse actiuni diplomatice si militare ale SUA in America Latina si Caraibe, devenind un pilon al politicii externe americane.
Presedintele Theodore Roosevelt a reinterpretat Doctrina Monroe pentru a justifica interventiile militare americane in America Latina, sustinand ca SUA au dreptul de a interveni in statele instabile din emisfera vestica pentru a mentine ordinea.