externe

GRU isi intensifica campaniile de sabotaj care vizeaza Europa: incendii tot mai multe, apar si atacuri asupra unor baze militare

Oficialii de informatii americani si aliati urmaresc o crestere a operatiunilor de sabotaj in Europa, despre care spun ca fac parte dintr-o campanie rusa de subminare a sprijinului pentru efortul de razboi al Ucrainei, relateaza The New York Times.

Operatiunile secrete au fost in mare parte incendieri sau tentative de incendiere care vizeaza o gama larga de locatii, inclusiv un depozit in Anglia, o fabrica de vopsea in Polonia, case din Letonia si, cel mai ciudat, un magazin Ikea din Lituania.

Dar au fost arestati si oameni acuzati ca sunt agenti rusi sub acuzatia de complot pentru atacuri asupra bazelor militare americane din Europa.

Desi actele ar putea parea intamplatoare, oficialii americani si europeni de securitate spun ca actiunile fac parte dintr-un efort concertat al Rusiei de a incetini transferurile de arme catre Kiev si de a crea aparenta unei opozitii europene tot mai mari pentru sprijinirea Ucrainei. Serviciul rus de informatii militare, GRU, conduce campania de sabotaje.

Atacurile, cel putin pana acum, nu au intrerupt fluxul de arme catre Ucraina si, intr-adevar, multe dintre tinte nu au legatura directa cu razboiul. Unii oficiali de securitate spun insa ca Rusia incearca sa semane frica si sa forteze natiunile europene sa adauge securitate pe intregul lant de aprovizionare cu arme, adaugand costuri si incetinind ritmul transferurilor.

Pe fondul ingrijorarii tot mai mari cu privire la sabotaj, ambasadorii NATO urmeaza sa se intalneasca luna viitoare cu Avril D. Haines, directorul de informatii nationale din SUA. Haines va oferi un briefing de informatii despre razboiul Rusiei in Ucraina, dar va discuta si despre campania secreta de sabotaj a Moscovei in Europa.

Unul dintre primele acte de sabotaj recente atribuite Rusiei a fost incendiul din martie la un depozit din Londra. Autoritatile spun ca depozitul a fost legat de efortul de aprovizionare a Ucrainei, dar au oferit putine detalii.

Oficialii de securitate informati despre incident au spus ca GRU a folosit o cladire diplomatica rusa din Sussex, Anglia, pentru a recruta localnici pentru a efectua incendierea. Patru britanici au fost acuzati de incendiere in timpul atacului, iar unul dintre ei a fost acuzat ca a ajutat un serviciu de informatii strain.

Ca raspuns, Marea Britanie a expulzat un ofiter rus care lucra pentru serviciile de informatii si a inchis mai multe cladiri diplomatice rusesti, inclusiv centrul de operatiuni din Sussex.

Utilizarea recrutilor locali, au spus oficialii de securitate, a fost un semn distinctiv al recentei campanii de sabotaj. Oficialii americani si europeni au spus ca acest lucru este partial pentru a face atacurile mai greu de detectat si pentru a le face sa para a fi rezultatul opozitiei interne fata de sprijinirea Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

Romania, 3-0 in meciul cu Ucraina. Video cu momentul primului gol. Zeci de mii de romani sunt pe stadion

Primul gol al echipei Romaniei in meciul cu echipa Ucrainei a fost marcat de Nicolae…

2 ore ago

Elena Lasconi vrea sa rupa alianta cu PMP si Forta Dreptei. Iulian Bulai: „Ma bucur, ADU a insemnat o decizie gresita”

Alianta Dreapta Unita (ADU) a insemnat o decizie gresita din multe motive, a declarat, luni,…

54 de minute ago

Parlamentarii au renuntat la munca pentru a se uita la meciul Romania-Ucraina: „Programul de lucru pentru astazi se opreste aici”

Plenul Camerei Deputatilor a fost suspendat, luni, cu 20 de minute mai devreme fata de…

O oră ago

Ana Birchall va candida la Presedintia Romaniei. Ea a avut pozitii dure fata de Gabriela Firea si Florin Iordache dupa ce a fost exclusa din PSD

Ana Birchall, fost ministru PSD al Justitiei, isi va depune candidatura la Presedintia Romaniei, au…

2 ore ago

DNA l-a prins pe seful IPJ Cluj ca si-a folosit nevasta pentru a scapa de o amenda de circulatie. Politistii de la rutiera sunt si ei anchetati

Surse judiciare au prezentat detalii pentru aktual24.ro in legatura cu cazul chestorului Mihai Rus, seful…

5 ore ago