Grup de luptatori finlandezi in Ucraina. Locotenent finlandez: „Pentru ce traim, pentru a acumula cat mai multi bani?”

externe

In Legiunea Internationala din Ucraina se afla si un grup de soldati finlandezi, care lupta impreuna impotriva invadatorilor rusi. Unul dintre acestia a postat pe Twitter o fotografie cu canarazii sai. Rusia a amenintat deja Finlanda cu „consecinte” daca va indrazni sa adere la NATO.

„Fratii mei voluntari finlandezi voluntari  in Ucraina. Pentru ce traim si pentru ce murim? Pentru a acumula cat mai multi bani si o cariera care sa ne satisfaca sau traim pentru ceilalti si pentru valorile in care credem profund?”, a postat finlandezul.

El a fost locotenent in armata finlandeza si a decis sa plece in Ucraina pentru a lupta impotriva rusilor.

„Acum fac parte, in sfarsit, din legiunea straina ucraineana. De la locotenent rezervist finlandez la recrut in Ucraina. Oameni din intreaga lume au venit aici pentru a ajuta la apararea Ucrainei. Colegii mei sunt norvegieni si americani. Inca mai este loc pentru multi altii!”, nota finlandezul la inceputul lunii martie.

Nu a fost inca stabilita o data pentru ca Finlanda sa ia o decizie privind aderarea la NATO, a declarat marti ministrul finlandez de externe Pekka Haavisto, in fata reporterilor parlamentari marti la Helsinki, informeaza DPA.

Chiar daca ar fi avantajos ca Finlanda si Suedia sa treaca prin procesul de aderare simultan, cele doua tari ar urma sa ia propriile decizii, a spus Haavisto.

Ministrul nu a confirmat astfel informatiile din presa tabloida ca ambele tari nordice planuiesc sa aplice pentru aderare la alianta simultan la mijlocul lunii mai. Dar el a salutat faptul ca Suedia isi accelereaza analiza de securitate.

Aceasta inseamna ca deciziile privind aderarea ar putea fi luate la interval de cateva zile una fata de cealalta, dar nu exista niciun acord intre cei doi vecini, chiar daca s-au informat reciproc despre progrese, a explicat Haavisto.

Desi ambele tari sunt parteneri NATO, ele nu sunt membri oficiali ai aliantei. Invazia rusa a Ucrainei a provocat dezbateri intense in ambele privind aderarea la NATO.

Guvernul finlandez a prezentat o analiza parlamentului cu aproape doua saptamani in urma, indicand beneficiile si riscurile calitatii de membru.

Un raport similar suedez planificat pentru sfarsitul lunii a fost acum devansat pentru 13 mai.

Desi exista indicii ca ambele tari vor decide sa aplice pentru a se alatura aliantei, niciuna nu a luat o decizie oficiala.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: