Grupul Helsinki Moscova: Cel mai vechi ONG pentru apararea drepturilor omului din Rusia fortat sa se inchida

externe

Un tribunal din Rusia a ordonat desfiintarea celei mai veche organizatii pentru drepturile omului din tara, potrivit BBC.

Grupul Helsinki din Moscova (MHG) a fost fondat in 1976 si raporteaza anual despre situatia drepturilor omului in Rusia. Cu toate acestea, autoritatile au spus ca nu a fost inregistrata corect.

Acesta este el mai recent caz din valul de inchideri care vizeaza organizatiile pentru drepturile omului si grupurile de opozitie din Rusia.

Hotararea vine dupa ce Ministerul Justitiei a intentat, in decembrie, un proces pentru lichidarea grupului, argumentand ca acesta a fost inregistrat doar pentru apararea drepturilor omului la Moscova – nu in alte parti ale tarii. Asta in ciuda faptului ca MHG a avut intotdeauna cu un domeniu mai larg.

Grupul a calificat masura „disproportionata” la momentul respectiv si a spus ca va continua sa functioneze „indiferent de dorintele autoritatilor”.

„Distrugeti miscarea pentru drepturile omului, o distrugeti”, le-a spus Valeri Borsov, copresedintele MHG judecatorului si reprezentantilor ministerului justitiei. „Lichidarea grupului este o lovitura grava pentru miscarea pentru drepturile omului nu numai in Rusia, ci si in lume”.

Procesul s-a bazat pe inspectiile ad-hoc ale Ministerului Justitiei la MHG, despre care grupul a sustinut ca sunt ilegale.
Grupul va contesta decizia.

Nu este prima data cand MHG este fortata sa isi inceteze operatiunile. Dupa doar cateva luni de la infiintare, in anii 1970, guvernul a arestat sau a fortat membrii organizatiei sa plece in exil.

MHG a fost infiintat de un grup de dizidenti sovietici bine cunoscuti si a fost numit dupa acordurile de la Helsinki, un acord international de amploare semnat de URSS, care apara drepturile omului si libertatile fundamentale.

Grupul a fost reinfiintat la inceputul anilor 1990, dupa prabusirea Uniunii Sovietice.

MHG a comparat tratamentul pe care il aplica autoritatile ruse cu cel suferit de „Memorial”, un alt grup proeminent pentru drepturile omului, fondat in 1989 printre altii de disidentul Andrei Saharov, care a fost inchis in 2021. Anul trecut, instantele de la Moscova au desfiintat alte cateva grupuri de drepturi, inclusiv Sindicatul Jurnalistilor si Lucratorilor din Media.

Organizatiile internationale pentru drepturile omului au criticat puternic guvernul rus pentru ceea ce pretind ca este o represiune la nivel national impotriva jurnalismului independent si a vocilor disidente, care s-a intensificat de la invazia din Ucraina.

Multe dintre personalitatile opozitiei sunt acum fie in inchisoare, fie in exil.

Fundatia pentru Drepturile Omului din SUA a condamnat decizia Rusiei de a inchide MHG. „Acesta este inca un exemplu de campanie a Kremlinului pentru a reduce la tacere opozitia impotriva razboiului din Ucraina”, se arata intr-un mesaj pe Twitter.

„Kremlinul trannsforma agresiunea din Ucraina in represiune politica acasa, reducand la tacere organizatiile de aparare a drepturilor omului, reprimand societatea civila si vocile care resping autoritarismul si razboiul”, a scris, pe Twitter, seful diplomatiei europene, Josep Borrell.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: