Grupul Wagner, desemnat organizatie criminala internationala de catre Statele Unite: „Comite vaste atrocitati si abuzuri ale drepturilor omului”

externe

SUA au desemnat grupul paramilitar rus Wagner drept organizatie criminala internationala, a anuntat vineri Casa Alba, denuntand activitatile acestei grupari in Ucraina, relateaza AFP, citata de Agerpres.

„Wagner este o organizatie criminala care comite vaste atrocitati si abuzuri ale drepturilor omului”, a declarat presei purtatorul de cuvant al Consiliului National de Securitate al Casei Albe, John Kirby, mentionand ca gruparea de mercenari are aproximativ „50.000” de persoane desfasurate in Ucraina, in principal detinuti condamnati in Rusia.

„Continuam sa consideram ca grupul Wagner are in prezent aproximativ 50.000 de persoane desfasurate in Ucraina, intre care 10.000 de mercenari si 40.000 de detinuti”, intr-o asemenea masura incat acest lucru a provocat „rezerve” din partea Ministerului rus al Apararii cu privire la „metodele sale de recrutare”, spus John Kirby.

Responsabilul a anuntat ca Washingtonul va lua masuri suplimentare impotriva grupului Wagner dupa desemnarea de vineri a grupului ca organizatie criminala.

El a facut, de asemenea, referire la imagini din satelit care arata trenuri rusesti care se indreapta spre Coreea de Nord pentru a furniza echipamente pentru grupul Wagner.

Gruparea paramilitara este condusa de Evgheni Prigojin si este foarte activa in luptele intense pentru capturarea orasului Bahmut, din estul Ucrainei. Daca va fi cucerit, Bahmut va deschide armatei ruse drumul spre alte orase din Ucraina, aflate mai la vest, in special Kramatorsk, un important centru industrial si administrativ din regiunea Donetk, aflat in continuare sub controlul Kievului.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: