Gunoiul unora, comoara altora. Muzeul Luvru achizitioneaza o pictura in valoare de 24 de milioane de euro, care urma sa fie aruncata

life

O pictura din secolul al XIII-lea gasita intr-un apartament din Franta si vanduta ulterior la licitatie pentru 24 de milioane de euro a fost achizitionata de Muzeul Luvru dupa ce s-a interzis scoaterea ei din tara, potrivit The Guardian.

Muzeul din Paris spune ca pictura prerenascentista, acum una dintre cele mai vechi lucrari din colectia sa, va fi piesa centrala a unei expozitii in 2025, dupa un efort de patru ani de a o pastra in Franta.

„Hristos batjocorit” a fost pictat de artistul florentin Cimabue in jurul anului 1280. Se crede ca este unul dintre cele opt panouri dintr-un diptic mare, dintre care cinci inca lipsesc.

Pictura era cat pe ce sa ajunga la gunoi, insa familia proprietarului a chemat un expert pentru a vedea daca exista ceva de valoare in proprietate. Crezand ca lucrarea ar putea valora pana la 400.000 de euro, expertul a trimis-o unui specialist in arta din Paris, care a declarat ca este un Cimabue autentic.

In 2019, Muzeul Luvru spera sa achizitioneze tabloul atunci cand acesta a fost scos la licitatie, fiind estimat la 4-6 milioane de euro. Muzeul a pierdut licitata, tabloul vanzandu-se cu 19,5 milioane de euro (24 de milioane de euro cu taxe).

Ministerul Culturii din Franta a declarat cu promptitudine lucrarea drept „comoara nationala” si a plasat pictura sub o interdictie temporara de export, acordand Muzeului Luvru 30 de luni pentru a strange fondurile necesare pentru a o cumpara.

Cimabue s-a nascut la Florenta si a murit la Pisa. El este adesea creditat ca ar fi fost mentorul faimosului artist florentin Giotto, care l-a eclipsat, dar unii cercetatori in arta contesta aceasta legatura.

„Hristos batjocorit” masoara putin peste 25 de cm inaltime si 20 de cm latime si infatiseaza batjocorirea lui Iisus inainte de rastignire. Este pictat pe un fundal cu foita de aur pe un panou din lemn de plop.

Au fost gasite doar alte doua panouri din serie: „Flagelarea lui Hristos” este detinuta de Frick Collection din New York; iar „Fecioara si pruncul cu doi ingeri” se afla la National Gallery din Londra, care descrie seria ca reprezentand „un moment crucial in istoria artei”, cand pictorii italieni s-au indreptat catre reprezentari mai realiste ale subiectelor lor.

Se stie ca exista doar aproximativ o duzina de lucrari atribuite lui Cimabue, care nu si-a semnat picturile.

Luvru are deja expusa o pictura Cimabue mult mai mare, „Maesta”. Finalizata tot in jurul anului 1280, lucrarea masoara aproape 4,3 metri inaltime si peste 2,7 metri latime si este in curs de restaurare. Muzeul spune ca ambele opere ale lui Cimabue vor fi expuse in prima jumatate a anului 2025.

Nici Ministerul Culturii, nici Luvru nu au oferit detalii despre pretul platit pentru „Hristos batjocorit” sau cum au fost stransi banii pentru a-l cumpara, cu exceptia faptului ca a implicat o „mobilizare exceptionala” pentru a incuraja donatiile de la oameni carora li s-au oferit scutiri de taxe.

Proprietara initiala, care avea peste 90 de ani si locuia intr-un azil, nu s-a putut bucura de bani, murind la doua zile dupa licitatie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: