Gusa, dezvaluiri despre relatia sa foarte apropiata cu fostul sef al Securitatii, Iulian Vlad: „A fost vanat de un tradator, din cauza caruia au murit multi”

news

Consultantul politic Cozmin Gusa a afirmat la Realitatea Tv, ca generalul Iulian Vlad a fost cel mai important mentor al sau, un om de o bunatate deosebita. Pe de alta parte, Gusa a mai spus ca viata generalului a fost otravita de cei care se teameau de informatiile sale, iar pentru a se afla adevarul, trebuie ca memoriile lui Iulian Vlad, terminate in august anul acesta, sa fie publicate. Cozmin Gusa a mai sustinut ca este o datorie barbateasca sa faca ceva pentru ca memoria lui Iulian Vlad sa nu fie intinata.

„Buna seara. Acum pot sa vorbesc mai bine, azi dimineata am tot amanat interventia la Realitatea pentru a spune cateva cuvinte despre generalul Iulian Vlad. A fost cel mai important mentor al meu si practic, anul viitor se implineau 20 de ani de cand ne cunosteam. Stateam impreuna, faceam fel de fel de analize sau discutam despre ale vietii, si zambea tot timpul pentru ca el avea varsta tatalui meu, care si el a murit in anul 2000. El (n.r Iulian Vlad) pentru mine era ”bunicul”, asa il apelam de fiecare data”.

Gusa a spus ca trebuie sa mai treaca timp pana cand mintile infierbantate vor intelege cu adevarat ce s-a intamplat in 1989, astfel incat sa nu il mai judece atat de dur pe Iulian Vlad. Totodata, a mai spus ca Vlad a fost vanat de oamenii lui Pacepa:

„Era un om foarte calm, dar total potrivit pentru meseria lui despre care eu cred ca se va discuta mai clar si mai corect dupa ce va mai trece putin timp si dupa ce mintile infierbantate vor fi mai timorate sa se exprime, in conditiile in care nu isi pun problema sa afle cu adevarat ce s-a intamplat in Romania, in 1989. Ca tot este vorba despre asta, sa nu ignoram apropo de suferintele pe care le-a indurat, el a fost vanat de cei care l-au sustinut pe generalul Pacepa, generalul Pacepa, un tradator de tara, cel din cauza caruia au murit multi ofiteri superiori de informatii ai Romaniei. Generalul Vlad a fost mandatat sa ia urma generalului Pacepa, ale acestui tradator si prin colaborarea cu serviciile din Vest, despre care ati vorbit mai devreme, s-a apropiat foarte mult si ar fi existat posibilitatea, la un moment dat, din cate ce a spus generalul Vlad, ca Pacepa sa fie recuperat. Nu stiu daca era bine, in conditiile statului comunist, ca erau foarte mule excese”, a spus Cozmin Gusa.

Consultantul a mai afirmat ca Iulian Vlad era o figura solara, de bunatate deosebita, iar in prietenia de 20 de ani care i-a legat, a invatat foarte multe de le generalul Vlad, lucruri care l-au maturizat ca barbat:

„Generalul Vlad era o figura solara, in ciuda staturii medii, umplea incaperea de fiecare data. Era de o bunatate deosebita, voia sa stie cu cine vorbeste. L-am vazut in 20 de ani, cat a durat prietenia asta a mea cu el, iar bunatatea asta a lui se rasfrangea, dadea sfaturi foarte consistente pentru cei care aveau urechi de auzit, pana la gesturi la care ne obliga, pe noi, cei din jur, rugandu-ne pe noi sa le facem pentru cei care erau la necaz. Eu am invatat multe lucruri de la generalul Vlad, si cred ca m-am maturizat ca barbat prin discutiile, analizele sau intamplarile petrecute impreuna. Eu, cand a murit tata in anul 2000, tot asa, in alt fel am fost suparat si catranit, dar cand stii ca ai un om atat de apropiat, stii ca el nu va muri niciodata, pentru ca discutiile pe care le-am avut, pe care le reiei, raman”.

Totodata, Cozmin Gusa a mai subliniat ca in august, generalul Vlad i-a spus ca si-a terminat de scris memoriile, dar nu a vrut sa le faca publice, intrucat nu ar fi fost oportun. Pe de alta parte, acesta mai considera ca viata lui Vlad a fost otravita de cei care se temeau de informatiile generalului, care avea o memorie prodigioasa.

„Eu ii spuneam, bunicule, momentul a venit demult. El nu a dorit, a crezut ca nu este oportun sa le publice. Cand am vorbit la telefon in august, m-a pus in legatura cu generalul Rogojan care stie de aceste filmari si memorii, ca ele sa intre intr-o carte sau intr-un serial, pentru ca in buna traditie romaneasca vor incepe fel de fel de alte lucruri care nu au legatura nici cu generalul Vlad, nici cu valoarea memoriilor dansului. Eu am spus si dimineata, cat am putut sa spun. Din pacate, generalul Vlad merita mai mult. Viata dansului a fost otravita de cei care se temeau de informatiile generalului, de faptul ca le cunostea in mod clar apucaturile, geografia. Va dati seama ca si informatorii aia ai Securitatii nu erau intr-o forma in care sa se simta comozi in prezenta sa”.

Totodata, Cozmin Gusa le-a cerut celor care azi arunca cu ura sa mai faca o pauza si sa fie rationali atunci cand vine vorba de memoria generalului, intrucat nu te poti juca cu memoria unui om. Acesta a mai sustinut ca este o datorie barbateasca sa faca ceva pentru ca memoria lui Iulian Vlad sa nu fie intinata.

„Nu vreau sa teoretizez foarte mult, si as dori si in zilele urmatoare sa mai vorbim despre general, pentru ca e important. Eu doar le solicit celor care care cu multa prea multa usurinta arunca cu noroi sa faca o pauza si sa se gandeasca ca nu ai voie sa te joci cu asa ceva. Apropo de ce mai scrie mass-media sau cei de pe Facebook care isi permit sa comenteze. Nu e bine, pentru ca in mod real, li se poate aplica acelasi tratament. Nici acesti delatori nu pot fi lasati sa spuna lucruri urate despre oameni remarcabili. Generalul Vlad a fost un om remarcabil. Cu memoria unui om nu te joci, este singura avere pe care o are. Iar memoria este cea la care generalul Vlad a tinut cel mai mult, si in calitatea mea de prieten mai tanar, cred ca este o datorie barbateasca sa fac ceva pentru ca memoria generalului Vlad sa nu fie intinata. Daca cei care scriu au argumente si prezinta dovezi este una, daca cei care scriu lucruri urate si intineaza memoria, si nu au argumente, este alta. Si eu nu am de ce sa roman pasiv in aceste conditii pentru ca partneriatul intre barbati inseamna ca atunci cand unul este in nevoie, tu esti langa el”.

Potrivit lui Gusa, generalul nu a vrut sa vorbeasca niciodata in public despre informatii pe care le stia despre politicieni care au avut un rol important in 1989, si nici despre jurnalisti celebri care au colaborat cu Securitatea:

„Si aici e nevoia generalului Vlad de a ramane in istorie asa cum se cuvine si pentru el asta era foarte important, sacrificandu-si prezentul cu intelegerea lui fata de cei care l-au martelat, care l-au bagat la puscarie, a caror provenienta din alte servicii secrete o cunostea. Fie ca vorbim de Ion Iliescu, care juca cu rusii, fie ca vorbim de altul care juca cu ungurii, fie ca era vorba de altul care colabora cu francezii. Toti au fost in slujba unor servicii secrete straine care au colaborat la lovitura de stat din 1989. Iar generalul Vlad nu a dorit niciodata sa vorbeasca despre aceste lucruri in public, si va dati seama ca fiind si pedepsit, si la puscarie, intr-o forma de oprobriu public, au fost lucruri care l-au durut. Dar el tot si-a reprimat dorinta de a vorbi despre asemenea personaje. Sau cum e sa vezi jurnalisti celebri ca te marteleaza si tu sa stii modul odios in care au functionat ca informatori benevoli ai fostei Securitati, distrugandu-si propria reputatie, dar punand si la index relatia cu sotia sau cu apropiati, cunoscuti, parinti. Sunt lucuri pe care generalul le stia prin prisma functiei. Avea un zambet amar cand era atacat de unii sau de altii din categoria amintita si imi spunea ‘Bai copile, nu mai fi suparat! Mergem mai departe!'”.

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: