Guvernarea PSD, „clica de prosti, analfabeti, incompetenti”. Cartarescu explodeaza: „Dragnea, personaj mafiot de tip Pablo Escobar”

analize

Scriitorul Mircea Cartarescu afirma, intr-un interviu pentru Newsweek Romania, ca presedintele PSD, Liviu Dragnea, este un „personaj de tip Pablo Escobar”.  „Ca sa nu aiba rivali in PSD, a ales ca demnitari numai oameni de paie, fara vointa proprie, fara coloana vertebrala si fara inteligenta, simple fantose manuite de vataful din umbra. El e la fel ca ei, cu exceptia unei vointe indarjite de tip paranoid, cum au avut-o marii scelerati ai istoriei”, spune Cartarescu.

Mircea Cartareascu afirma in Newsweek Romania ca guvernarea actuala este exercitata de o „clica de prosti, analfabeti, incompetenti”.

„Anii din urma au aratat ca o clica de prosti, analfabeti, incompetenti a putut lua puterea prin metode mafiote: agresivitate fara limite si intimidare. Si atunci cum sa nu te gandesti: ce fac eu, pana la urma? Mor cu ei de gat sau imi traiesc in liniste si creativitate, intr-o lume civilizata, ultimele decenii din unica mea viata? Decisiv in privinta asta e un singur lucru: mai am speranta sau nu mai am? Mai cred sau nu mai cred in compatriotii mei si-n puterea lor de a se reinventa ca o natiune normala, civilizata?

Raspunsul meu acum e: nu stiu. Nu mai stiu ce sa cred. Vad doar cum subtirele nostru strat de oameni civilizati si educati sufera teribil din cauza celorlalti (care sufera si ei, dar ii voteaza la nesfarsit pe cei care-i dispretuiesc si-i saracesc, ca un exemplu perfect de sindrom Stockholm). Vad in Romania atata suferinta si confuzie, ca-mi vine uneori sa-mi iau campii”, spune Cartarescu.

Scriitorul a fost si el prezent la numeroase proteste in Piata Victoriei, simtind gustul gazelor lacrimogene.

„Protestele sunt oricum importante, desi e atat de umilitor sa ingheti in fata unor ziduri oarbe si surde. Protestele ne fac vizibili, arata ca nu asteptam doar ca sa se schimbe, din patru-n patru ani, Tanda cu Manda. Ele pastreaza tensiunea musculara a unui corp social epuizat si letargic. Nu putem cere ajutor din partea nimanui daca nu aratam ca noua insine ne pasa, ca noi insine facem tot ce se poate face.

E o porcarie sa folosesti jocul democratic pentru ca, odata luata puterea, sa te comporti ca un vataf, nu ca un slujitor al comunitatii. Asta au facut pesedistii, asta se cere strigat intregii lumi, pentru asta e nevoie de proteste.

Dar e teribil de greu sa vezi cat de putin simt civic au oamenii la noi, cum n-au reactie in fata nedreptatii, cum nu le pasa in ce fel de lume traiesc, cum se ascund in spatele zidurilor propriei locuinte, ca si cand ce-i afara n-ar fi treaba lor. De-asta ma intreb uneori, cu melancolie: are sens sa lupti si sa fii terfelit atat pentru niste insi care nu-si cunosc nici drepturile, nici interesele, si probabil nu si le vor cunoaste niciodata?

Am simtit damful gazelor lacrimogene si acum aproape treizeci de ani, la mineriade, si anul trecut, pe 10 august. Duhoarea a fost aceeasi, de parca mi-ar fi ramas in nari timp de treizeci de ani. E un fel de metafora pentru continuitatea puterii de-atunci cu cea de acum. Nu am iesit din era Iliescu, as spune ca abia acum, cu guvernarea actuala, spiritul batranului comunist triumfa.

‘Ce tara de rahat, o vaca in balconul patriei!’ scria Marquez in ‘Toamna patriarhului’ – fraza asta-mi sare-n minte, nu stiu de ce, de cate ori deschid televizorul ca sa vad stirile…”, a mai spus Cartarescu.

Scriitorul mentioneaza apoi ca Liviu Dragnea este „un personaj de tip Pablo Escobar”.

„Cat vom ramane in Uniunea Europeana, o reala tiranie nu va fi prea usor de instalat la noi, desi exemplul lui Orban nu e departe. Dar daca iesim, devenind iarasi un satelit al Rusiei, asta ne asteapta. Nu e deloc imposibil, cu oamenii care sunt acum la putere. Am mai trecut prin dictaturi in care coloana vertebrala a natiunii a fost franta pentru decenii.

Pentru mine, sa trec din nou prin asta e inimaginabil. Inca si acum pot spune ca mi-am petrecut mai mult din viata intr-o dictatura decat intr-o democratie, si ea precara ca a noastra dupa 1989. Daca nu voi mai fi lasat sa traiesc si sa scriu, am sa ma gandesc serios la ce am de facut. Numai sa nu fie prea tarziu.

De ce am ajuns aici, in punctul in care sa ne conduca condamnati penal si personaje de rea-credinta, pentru care pana si limba romana este straina?

Pentru ca un personaj de tip Pablo Escobar a castigat lupta dintre clanurile mafiote pesediste si, profitand de castigarea alegerilor (prin masivul absenteism al oamenilor „de bine“), a folosit mecanismele democratiei ca sa puna capat democratiei.

Ca sa nu aiba rivali in PSD, a ales ca demnitari numai oameni de paie, fara vointa proprie, fara coloana vertebrala si fara inteligenta, simple fantose manuite de vataful din umbra. El e la fel ca ei, cu exceptia unei vointe indarjite de tip paranoid, cum au avut-o marii scelerati ai istoriei. Noi nu am trecut niciodata prin asa ceva, ce vedem azi la Bucuresti si la Bruxelles e un spectacol care-ar fi comic si grotesc precum o commedia dell’arte, daca nu ar manji imaginea Romaniei si a fiecaruia dintre noi”, mai spune Cartarescu.

Mai mult despre: ,

Comentarii: