Guvernarea „specialistilor”: 47% dintre romani si-au restrans cheltuielile in ultimul an din cauza cresterii preturilor

pagina verde

Aproape jumatate (47%) dintre romani si-au restrans cheltuielile in ultimul an din cauza cresterii preturilor, iar un sfert strang bani pentru educatie si pregatire profesionala, releva studiul „Money Matters”, realizat anual de Erste Group, informeaza Agerpres.

Conform sursei citate, romanii si-au adaptat comportamentele financiare in contextul cresterii accelerate a inflatiei, a preturilor si a tarifelor la utilitati din ultimele luni.

Datele cercetarii releva ca 77% dintre intervievati strang bani, in prezent, pentru potentiale urgente si cheltuieli neprevazute, in timp ce 74% economisesc pentru a avea o rezerva de bani pentru sine sau pentru familie, ambele motive in crestere cu 8 puncte procentuale fata de anul trecut.

Cel mai mare avans in randul motivelor pentru care romanii pun bani deoparte il are insa dorinta de a investi in educatie si pregatire profesionala, 25% indicand aceasta schimbare de mentalitate, cu 9% mai mult decat in 2021.

„Schimbarea a fost mereu o constanta in viata noastra, a romanilor, mai ales in ultimii 30 de ani. Fie ca vorbim de schimbarea de regim din ’89, tranzitia spre economia de piata, aderarea la structurile euro-atlantice, criza financiara, pandemia, razboiul de la granite, schimbarile ne-au marcat permanent existenta. Si ne-au insuflat o capacitate extraordinara de rezilienta si adaptare. De-a lungul acestor ani, cel mai important imbold s-a dovedit a fi increderea ca putem merge inainte, ca putem avea o viata mai buna indiferent de provocari.

Am invatat cu totii, pe parcurs, ca ai nevoie intotdeauna de un partener – personal, profesional sau financiar. Angajamentul nostru este ca vom fi partenerul romanilor si pentru schimbarile pe care vor sa le faca in viata lor in contextul noilor realitati geopolitice, economice si sociale”, a declarat Ionut Stanimir, Director Marketing & Comunicare, BCR.

Studiul Money Matters a fost realizat la cererea Erste Group si a vizat tarile din Europa Centrala si de Est – Austria, Ungaria, Croatia, Cehia, Slovacia, Romania si Serbia. Cercetarea a avut loc in lunile iunie si iulie 2022, pe un esantion de 507 de persoane, reprezentativ la nivelul populatiei bancabile, cu varsta de peste 15 ani.

Datele studiului au mai scos in evidenta faptul ca romanii economisesc, in medie, 351 lei pe luna, cu 42 de lei mai mult decat in 2021. Doar 33% pun bani deoparte pentru batranete.

Aproximativ 64% dintre romani declara ca au fost afectati de inflatie, iar 38% cred ca situatia lor financiara s-a deteriorat in ultimul an, dublu fata de 2019.

Totodata, 48% se bazeaza pe familia lor si prieteni atunci cand vor sfaturi despre economii si investitii, iar 19% chiar pe informatiile din Social Media. Circa 61% dintre respondenti considera ca educatia financiara intra in atributiile scolii si ale altor instutii de invatamant, 56% cred ca este responsabilitatea parintilor si a familiei, iar 45% o plaseaza asupra bancilor si altor institutii financiare.

Din 2016, BCR, prin Scoala de Bani, a oferit cursuri de educatie financiara pentru mai bine de 500.000 de romani, din care 50.000 in primele sase luni ale acestui an. In ultimul an, BCR a promovat intens campanii de informare si educatie, in dauna celor comerciale, urmarind sa ofere romanilor idei si resurse practice pentru contextul dificil al momentului.

Ultima campanie a fost lansata in septembrie 2022 si ii invita pe romani sa reflecte care sunt schimbarile de care au nevoie pentru a face face fata, la randul lor, schimbarilor din jur. Si, mai ales, ce pot face bine din punct de vedere financiar, pe termen scurt sau lung, alaturi de un partener de incredere.

Conform cercetarii, principala regula de impartire corecta a bugetului este 50% pentru cheltuieli uzuale, 30% pentru dorinte si 20% pentru economii si investitii.

„24H – amana achizitia unui lucru cel putin 24 de ore pentru a te asigura ca ai nevoie de el; Fa-ti fondul de urgenta – fa-ti un fond de rezerva, unde trebuie stranse intre 3-6 salarii lunare; Ia in calcul Factorul Latte – o radiografie a costului mare dat de cheltuielile mici, repetitive: o cafea, un pachet de tigari, o cursa de taxi sau de Uber, o trotineta electrica; Cere sfatul specialistilor – o regula de o aplicat in toate domeniile din viata noastra: de la finante, la medicina, la constructii, pana la educatie financiara, daca nu vrem sa pierdem bani; Asigurarea de viata – pentru cativa lei pe luna, iti poate acoperi, la necaz, sanatatea, veniturile sau pierderea jobului; Nu te indatora mai mult de 50% din venituri – gradul optim de indatorare este intre 30% si 50% din venituri, indiferent de originea imprumuturilor – banca, prieteni sau din alte surse; Analizeaza bine daca esti pregatit pentru un credit – recomandam oamenilor chiar cateva luni de antrenament (6-12 luni), in care sa observe cum arata viata lor fara banii de rata disparuti din peisaj”, se numara printre sfaturile expertilor bancii.

De asemenea, taxele la stat ar trebui platite in perioadele de reduceri de la inceputul anului, astfel se va putea economisi pana la 10% din valoarea lor. Facturile trebuie platite la timp pentru a evita strangerea penalitatilor.

„Nu te grabi la prima oferta atunci cand iti doresti sa achizitionezi electrocasnice sau electronice noi; urmareste produsul, compara preturile, asteapta reducerile, vei face garantat reduceri substantiale la astfel de achizitii; utilizeaza becuri LED in casa, desi mai scumpe, tin mai mult si pot economisi pana 90% din energia electrica consumata pentru iluminat si pana la 15-20% din factura; inchide apa atunci cand nu o folosesti efectiv, inclusiv intre reprizele de spalat pe maini, dinti, barbierit, corp, vase, doar asa vei face economii de pana la 6 litri pe minut; monteaza contoare la apa si robineti la calorifere”, sunt alte sfaturi de la BCR.

Totodata, specialistii bancii recomanda reanalizarea abonamentele la cablu, internet, telefonie si platforme de streaming, rezervarea vacantelor din timp, cu 6-8 luni inainte, folosirea transportului public, in dauna masinii personale, utilizarea unei liste de cumparaturi.

Banca Comerciala Romana (BCR), membra a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din Romania.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: