„Guvernarea tehnocrata este de vina pentru atacurile ursilor”. Ministrul Gratiela Gavrilescu lanseaza o acuzatie stupefianta

politica

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, a spus in cadrul unei vizite la Baile Tusnad ca problema atacurilor ursilor are la baza o serie de cauze, precum incalzirea globala sau culegerea necontrolata a fructelor de padure, dar si guvernarea tehnocrata, care in cele 400 de zile nu a facut nimic, transmite Mediafax.

„In ceea ce priveste atacurile ursilor din zona, au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, incalzirea globala, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micsorarea perioadei de hibernare a ursilor si la evidente modificari de comportament. Sunt, insa, si cauze subiective, precum culegerea necontrolata a fructelor de padure, neasigurarea, in cantitate corespunzatoare, a hranei de catre fondurile de vanatoare, neintretinerea pasunilor si impadurirea acestora, care au condus la apropierea habitatului habitatul ursilor de zonele locuite, gestionarea necorespunzatoare a deseurilor menajere. (…) Din pacate, o alta cauza este, insa, si scaparea de sub orice control a acestei probleme in cele 400 de zile de guvernare tehnocrata, in care nu s-a facut absolut nimic pentru gestionarea ei, proiectele bune incepute inainte de 2016 fiind stopate in totalitate”, a precizat ministrul Mediului, printr-un comunicat de presa.

Pentru a rezolva situatia, la vizita de lucru de la Baile Tusnad ministrul Mediului a mai spus ca a fost elaborat un plan ce prevede inventarierea si ciparea exemplarelor, asigurarea unor zone tampon, construirea de garduri de imprejmuire, utilizarea de tomberoane pentru deseuri menajere la care ursii sa nu mai poata avea acces, actiuni de educare a populatiei in ceea ce priveste evitarea si comportamentul in situatii de criza.

Multe dintre acestea vor fi realizate cu fonduri europene, printr-un proiect POIM dedicat, transmis spre aprobare de catre Ministerul Mediului, mai arata sursa citata.

„Se doreste ca autoritatile publice locale din zonele cu risc ridicat de conflict om-urs sa aiba baza legala pentru a se implica mai mult si rapid in procesul de avizare in cazul solicitarilor de interventie. Totodata, plata despagubirilor acordate cetatenilor sa poata fi facuta prin intermediul consiliilor judetene, sumele respective urmand a fi recuperate de catre acestea de la Ministerul Mediului ulterior. (…) Interpelata de jurnalisti cu privire la durata emiterii ordinelor de derogare, doamna viceprim-ministru a subliniat, in cadrul conferintei de presa, ca acestea reprezinta o solutie de criza si ca, in consecinta, se semneaza extrem de repede, in cateva ore, dar nu in orice conditii”, mai precizeaza comunicatul.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: