Guvernator Ucraina: „Vom avea indeajuns de multe rachete incat sa alungam fortele ruse din Crimeea, din NV Marii Negre si din regiunile ocupate temporar”

externe

Seful administratiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, a anuntat marti ca Ucraina se inarmeaza cu rachete care vor ajuta la alungarea fortelor ruse atat din partea de nord-vest a Marii Negre, cat si din Crimeea anexata si din regiunile din sud-est ocupate temporar. Danermarca a anunta deja ca va trimite rachete Harpoon in Ucraina.

Fortele ruse continua sa-si intareasca pozitiile in Insula Serpilor, pe care o transforma intr-un adevarat cap de pod, unde au fost trimise trei vedete ale Flotei ruse din Marea Neagra, afirma marti seful administratiei militare din regiunea Odesa, Serhii Bratciuk, pe contul sau de Telegram, citat de agentia de presa ucraineana Ukrinform.

Totodata se mentine pericolul unor atacuri cu rachete asupra Odesei si a regiunilor limitrofe, avand in vedere ca o nava de razboi ruseasca echipata cu rachete de croaziera „Kalibr” se afla in prezent in Marea Neagra, a indicat responsabilul ucrainean.

Intre timp, potrivit lui Bratciuk, Ucraina se inarmeaza cu rachete care vor ajuta la alungarea fortelor ruse atat din partea de nord-vest a Marii Negre, cat si din Crimeea anexata si din regiunile din sud-est ocupate temporar.

Citeste si: Ucraina a primit destule rachete Harpoon pentru a scufunda toata flota Rusiei din Marea Neagra. Tarile care au furnizat rachete sunt Danemarca, UK si Olanda

Oficialul ucrainean subliniaza ca nu pot ramane neobservate eforturile inamicului rus de a-si consolida capul de pod in Insula Serpilor, unde Rusia a trimis unitati suplimentare din cadrul Flotei sale din Marea Neagra, intre care doua divizioane de sisteme de rachete sol-aer S-300, cu raza lunga de actiune.

„Este vorba de incercari de consolidare a controlului rusesc asupra partii de nord-vest a Marii Negre. Aceasta dezminte inca o data declaratiile Federatiei Ruse despre asa-numitele ‘coridoare umanitare pentru cereale’ pentru deblocarea portului Odesa”, afirma seful administratiei militare din regiune.

„Nu se poate avea incredere in niciun cuvant al Rusiei: au mintit, mint si vor continua sa minta”, sustine Serhii Bratciuk, citat de Ukrinform.

Invadatorii rusi au instalat in Insula Serpilor mai multe echipamente si tehnica militara, iar langa insula se afla deja doua nave ale Federatiei Ruse, semnala zilele trecute agentia de presa ucraineana.

Acestea pot fi vazute in imaginile din satelit de pe Planet.com si Maxar Technologies, pe care bloggerul OSINT, Tim Earhart, le-a postat pe Twitter.

„O barja ruseasca mare cu o macara si o ambarcatiune de debarcare au fost zarite langa Insula Serpilor in Ucraina. Se vad mijloace tehnice suplimentare, acum sunt 14. Aceasta barja a facut mai multe curse spre insula in ultimele saptamani”, se mentioneaza in nota de sub imaginile postate de Tim Earhart, citata de Ukrinform.

Potrivit lui Vladislav Nazarov, purtatorul de cuvant al Comandamentului operational Sud al fortelor ucrainene, rusii ar incerca sa organizeze operatiuni de salvare si recuperare in apropierea insulei pentru a ridica nava de debarcare Raptor care a fost scufundata recent de armata ucraineana aici, pentru a o tracta in Crimeea si a o repara.

In acelasi timp, armata ucraineana a anuntat marti ca a lansat cateva actiuni de contraatac in sudul tarii, in zonele controlate de trupele ruse, reusind sa preia controlul asupra mai multor asezari, potrivit EFE.

„In sudul Ucrainei, situatia ramane dinamica si tensionata. Ocupantii si-au intensificat bombardamentele, inclusiv asupra unor cartiere civile, dar, ca urmare a contraofensivei ucrainene din zona, panica se extinde printre invadatori”, sustine Comandamentul operativ Sud al fortelor ucrainene.

„Inamicul mentine unele dintre pozitiile ocupate, dar nu realizeaza niciun avans major si, prin urmare, se concentreaza asupra atacurilor cu artilerie, mortiere si aeriene”, potrivit acestuia.

Fortele ruse au atacat luni in doua randuri pozitii ucrainene cu doua elicoptere Mi-24 in regiunea Nikolaiv (Mikolaiv). Mai multe asezari din zona au fost lovite in trei randuri de tiruri de artilerie si rachete cu raza lunga de actiune (MLRS), facand cel putin patru raniti, conform surselor ucrainene.

De asemenea, rusii au atacat „cartiere rezidentiale si unitati industriale din Nikolaiv si in jurul acestuia, distrugand o moara, o fabrica de procesare a carnii, mai multe case si un sistem de alimentare cu apa”, se arata intr-un buletin cu situatia la zi de pe front.

„In urma unei ofensive reusite a armatei ucrainene (…), inamicul a fost alungat din satul Nikolaivka din nordul regiunii Herson. Aceasta situatie a provocat panica in randul unitatilor ruse din regiune”, sustine Comandamentul operativ Sud.

In acelasi timp, atacurile cu rachete si artilerie ucrainene au neutralizat 78 de invadatori si au distrus, de asemenea, opt tancuri de lupta, doua obuziere, un tun autopropulsat, doua sisteme de rachete Grad MLR, cinci vehicule blindate de lupta si doua camioane militare.

Comentarii: