Guvernatorul din Sankt Petersburg a apelat la un preot cu o icoana sfintita, pentru a proteja orasul de dronele ucrainene

externe

icoana sfintita, Sankt Petersburg, aparare, drone ucrainene

Autoritatile din Sankt Petersburg au anuntat luni masuri de securitate consolidate in tot orasul, dupa ce o drona s-a prabusit intr-o cladire de apartamente si a explodat in al doilea oras ca marime din Rusia in weekend.

„Am avut o intalnire extinsa cu sefii agentiilor de aplicare a legii. Am discutat chestiuni legate de asigurarea securitatii in regiune”, a declarat guvernatorul din Sankt Petersburg, Alexander Beglov, pe aplicatia de mesagerie Telegram. „Sfera de aplicare a masurilor de control a fost consolidata”, a adaugat el, citat de cotidianul The Moscow Times.

Totodata, pentru ca dronele ucrainene sa nu se mai poata apropia de Sankt Petersburg, s-a apelat la metoda ruseasca traditionala inca din Evul Mediu: a fost adus un preot cu o icoana sfintita, care a inconjurat orasul intr-o masina.

Reamintim ca o drona s-a prabusit sambata dimineata intr-o cladire de apartamente din nordul Sankt Petersburgului, provocand o explozie care a avariat mai multe cladiri si a ranit opt persoane. Nu a fost consemnata nicio victima.

Fortele de ordine locale au deschis luni o ancheta penala in legatura cu incidentul, pe care il trateaza ca pe un „atac terorist”.

Andrei Kartapolov, care conduce Comisia de Aparare a Dumei de Stat din Camera inferioara, a afirmat ca drona a fost lansata din nord-estul Ucrainei cu ajutorul Statelor Unite. „La urma urmei, americanii ii ofera [Ucrainei] informatiile de informatii necesare, [cum ar fi] unde se afla sistemele noastre antiaeriene”, a declarat el, citat de site-ul de stiri Fontanka.

Ca parte a masurilor de securitate sporite anuntate luni, Beglov i-a instruit pe sefii celor 18 districte din Sankt Petersburg sa elaboreze planuri de actiune pentru situatii de urgenta.

„Locuitorii nu ar trebui sa fie pe strada [in timpul situatiilor de urgenta]. Sefii districtelor ar trebui sa stie clar unde ar trebui [sa mearga pentru siguranta] daca este necesar”, a declarat guvernatorul, citat de biroul sau de presa.

In timp ce regiunile rusesti care se invecineaza cu Ucraina au fost frecvent atacate de drone de cand Moscova a lansat invazia sa la scara larga in urma cu peste doi ani, Sankt Petersburg, situat la peste 400 de kilometri de granita, s-a confruntat doar recent cu astfel de atacuri.

In ianuarie, o drona s-a prabusit in apropierea centrului orasului, provocand o explozie la o rafinarie de petrol. A fost al doilea incident de acest fel in Sankt Petersburg de la inceputul razboiului.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: