Guvernul a adoptat noua OUG pe justitie, sfidand CSM si protestele magistratilor. Declaratiile nesimtite ale lui Toader

news

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat, marti, la finalul sedintei Executivului, ca Guvernul a adoptat noua forma a Ordonantei 7, care modifica legile justitiei. Ordonanta  contine in continuare  prevederile care scot din subordinea procurorului general Sectia de anchetare a magistratilor.

„Guvernul a adoptat OUG pentru modificari la legile justitiei. Cele trei legi ale justitiei, daca este sa ma exprim intr-o forma mai accesibila, modificari la OUG 7/2019. Care este temeiul acestor modificari. Doamna prim-ministru a avut o intrevedere cu reprezentanti ai CSM, asociatiilor magistratilor. In speta cu presedinta CSM, presedinta Asociatiei Magistratilor din Romania, etc. intrevedere la care am participat si eu ascultand argumentele si contrargumentele. Vazand reactiile la respective intrevedere au fost convenite cinci modificari”, a anuntat ministrul Justitiei, Tudorel Toader.

Potrivit lui Toader modificarile din OUG vizeaza urmatoarele:

– vor fi abrogate prevederile care vizau posibilitatea ca si judecatorii sa candideze la functii de conducere in parchete; totodata, avizul consultativ in privinta acestora va fi dat de Sectia pentru procurori.

– se abroga alineatul care interzicea delegarile in functiile de conducere din parchete pentru posturile pentru care numirea era facuta de catre presedinte.

– se renunta la motivul pentru care este pierduta calitatea de magistrat, si anume buna reputatie.

– a patra modificare vizeaza salarizarea celor din segmentul IT din sietemul judiciar (vor avea acelasi grad de salarizare)

– a cincea modificare vizeaza remedierea diferentierii „nejustificate” intre specialistii cu acelasi profil profesional de la DNA si DIICOT fata de cei de la Sectia speciala.

„Mi s-a transmis ca azi, la 12.30, va fi sedinta de plen pentru aviz pozitiv, favorabil. La 14:00 mi s-a spus ca CSM a dat aviz negativ per total, adica CSM a avut o abordare generala per total, nu numai pe cele cinci modificari discutate si convenite”, a mai spus Toader.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, marti, proiectul de modificare a OUG 7/2019 privind legile justitiei. Premierul Viorica Dancila a anuntat, la inceputul sedintei de Guvern de marti, ca va fi adoptat proiectul de modificare a OUG 7.

„Aprobam in sedinta de astazi solutiile convenite cu reprezentantii Consiliului Superior al Magistraturii si ai asociatiilor profesionale din domeniul juridic, in cadrul discutiilor pe care le-am purtat saptamana trecuta (…) In urma discutiei pe care am avut-o am transpus in acest act normativ toate prevederile sustinute de cei care au participat la acea sedinta”, a afirmat Dancila.

Mai mult despre: ,


Comentarii: