Guvernul a aprobat joi ordonanta care stabileste majorari salariale in invatamant

news

Guvernul a aprobat joi ordonanta care stabileste majorari ale salariilor in invatamant, cu 1000 de lei brut pentru cadrele didactice si cu 400 de lei brut pentru personalul nedidactic, scrie Agerpres.

„Iata ca, dupa ce saptamana trecuta Anexa 8 din Legea salarizarii, tot la decizia Coalitiei a fost aprobata in Guvernul Romaniei, si anume atingerea grilei prevazuta in Legea 153, astazi, prin decizia coalitiei s-au aprobat doua lucruri majore. Odata s-au luat in calcul cerintele sindicatelor si s-au marit pe brut cu 1.000 lei salariile tuturor persoanelor care sunt cadre didactice si nedidactice cu 400, dar si didactice auxiliare tot cu 1000. Dupa cum bine stiti pe site-ul Ministerului Muncii si pe site-ul Ministerului Educatiei, aseara s-au postat in transparenta publica. In urma dezbaterilor publice s-au mai identificat cateva categorii care nu erau si nu faceau parte din anexa cu salarizarea si a fost rezolvat si acest aspect astazi in ordonanta de urgenta. Asa cum s-a decis si coalitia si domnul prim-ministru astazi vom continua discutiile cu sindicatele pentru noua grila de salarizare, bineinteles cu sindicatele din educatie in primul rand, dupa care urmeaza celelalte sindicate”, a spus Budai, la finalul sedintei de Guvern.

Acesta a precizat ca spera ca astazi, „simbolic, de 1 iunie, sa inchidem aceasta perioada prin care am trecut in ultimul timp, copiii sa se poata poata intoarce la scoala si parintii sa fie linistiti”.

Salariile de baza ale lucratorilor din sistemul de invatamant cresc de la 1 iunie 2023, aceasta majorare reprezentand un avans din cresterile salariale de care ar urma ca acestia sa beneficieze de la data de 1 ianuarie 2024, potrivit notei de fundamentare care insoteste proiectul de ordonanta de urgenta pentru stabilirea unor masuri privind salarizarea personalului din sistemul national de invatamant de stat, publicata miercuri seara pe site-ul Ministerului Muncii.

„Incepand cu data de 1 iunie 2023 se majoreaza salariile de baza: a) personalului didactic si personalului didactic auxiliar din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior cu suma 1.000 de lei brut pe fiecare functie; b) personalului nedidactic din cadrul unitatilor de invatamant preuniversitar si institutiilor de invatamant superior cu suma 400 de lei brut pe fiecare functie”, se spune in document.

Majorarile se suporta de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Educatiei, iar impactul financiar asupra bugetului general consolidat pentru anul curent se ridica la 2,168 miliarde de lei.

De majorarile salariale prevazute in OUG beneficiaza personalul didactic, didactic auxiliar si nedidactic din unitatile de invatamant preuniversitar si institutiile de invatamant superior.

De asemenea, s-a convenit asupra faptului ca, in noua Lege a salarizarii, salariul mediu brut al debutantului/asistentului universitar urmeaza sa fie stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023. Intrarea in plata a noii grile de salarizare va fi realizata etapizat, pentru o perioada de trei ani, dupa cum urmeaza: 40% in primul an, 30% in al doilea an si 30% in al treilea an.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: