Guvernul a decis, terasele raman deschise „daca nu au acoperis si doi pereti”. Si cresele si after school-urile raman deschise

news

Guvernul a decis ca after school-urile si cresele sa ramana deschise chiar daca CNSU a propus altfel, iar scolile trec online, urmand ca ministrul Educatiei sa emita un ordin in acest sens, a declarat vineri secretarul de stat in MAI Raed Arafat. In ceea ce priveste terasele, acestea raman deschise doar daca nu au acoperis si doi pereti.

Deplasarile vor fi limitate intre orele 23:00 si 5:00. Arafat a explicat ca acesta este intervalul in care tinerii cel mai mult se deplaseaza in vizite, la petreceri, iar studii arata ca exista impact asupra epidemiei. Exceptii se vor face in baza unor documente precum declaratia pe propria raspundere, adeverinta de la angajator pentru deplaari in interes profesional, procurarea de medicamente, ingrijire sau insotire copil sau alte persoane in situatii dificile, in cazul unui deces, deplasarea in afara localitatii care se suprapune cu aceasta perioada, cum ar fi, spre exemplu aterizarea avionului.

Referitor la numarul persoanelor care pot participa la reuniunile de familie, Raed Arafat a explicat ca autoritatile nu pot controla numarul persoanelor care participa la o astfel de reuniune, de aceea au facut apel la parteneriat cu populatia. Raed Arafat a explicat si faptul ca mall-urile vor ramane deschise pana la ora 21, la fel ca celelalte magazine.

Intrebat daca vor fi folosite mastile de protectie in salile de sport, Raed Arafat a precizat ca va fi aplicat ordinul ministrului Sanatatii:. „Este acolo spatiu inchis”.

Referitor la petrecerile in spatii deschise sau inchise, el a spius ca ”aici nu vorbim de membrii unei familii care se intilnesc intre ei in casa, dar petreceri, sarbatori, onomastici, astea se interzic tot pentru reducerea contactului si limitarea mobilitatii”.

Raed Arafat a explicat ca actele nornative fac referire si la notiunea de „terasa”.

„Definirea clara incat acelea care se incadreaza in definitia spatiilor inchise din Legea 349 din 2009. Un spatiu inchis este cel care are un acoperis si doua laturi, indiferent daca sunt permanente sau temporare, orice spatiu care are astfel de descriere se trateaza ca spatiu inchis si atunci se aplica regula privind restaurantele. Aceste spatii nu pot fi tratate ca terase in spatii deschise”, a declarat Raed Arafat.

Arafat a mai precizat ca pietele agro-alimentare in spatii deschise ramin functionale cu respectarea regulilor de distantare.

Programul de lucru va fi decalat in cel putin doua grupe la interval de cel putin o ora, iar acest lcuru devine obligatoriu unde angajatii sunt peste 50.

Ministerul Muncii va fi cel care va face verificari cu privire la acest aspect.

”Guvernul a decis ca after school-urile si cresele sa ramana deschise chiar daca CNSU a propus altfel, iar scolile trec online, urmand ca ministrul Educatiei sa emita un ordin in acest sens”, a afirmat Arafat.

”Din nou insist ca masurile nu putem sa le luam singuri si sa le aplicam fara participarea tuturor avem nevoie de dumneavoastra. de toti, sa fiti alaturi de noi sa putem implementa aceste masuri in mod corect. (…) Nu plecati urechile la campaniile impotriva purtarii mastii. E foarte important sa verificati de unde luati informatia sa vedeti daca e corecta sa nu”, a recomandat secretarul de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: