Guvernul Romaniei a majorat suma de BANI pe care o va primi lunar fiecare REFUGIAT

news

Guvernul a aprobat miercuri proiectul de lege care instituie cadrul legal pentru majorarea sumei acordate de statul roman unui solicitant de azil lipsit de mijloace materiale de intretinere.

Executivul arata, intr-un comunicat remis Agerpres, ca pe baza unor date comunicate de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (ICCV) a fost stabilit un set de valori necesare pentru cheltuielile lunare — hrana, imbracaminte, cazare — pentru un solicitant de azil, adult. Astfel, pentru sezonul cald, cheltuielile lunare totale sunt estimate la 1.117 de lei, iar pentru sezonul rece la 1.185 de lei.

Aceste valori vor fi aprobate ulterior printr-un alt act normativ.

Proiectul mai prevede ca sunt vizati solicitantii de azil aflati intr-o situatie precara, din punct de vedere fizic, psihic, cat si financiar. De asemenea, actul normativ reglementeaza posibilitatea ca in cazul depasirii capacitatii de cazare in spatiile administrate de Inspectoratul General pentru Imigrari, solicitantii de azil sa poata beneficia, in limita fondurilor disponibile, de o suma de bani in scopul inchirierii unor spatii de locuit. Cuantumul acestui ajutor lunar va fi de 1,08 ISR (indicator social de referinta, care in 2015 este in suma de 500 de lei), si va fi acordat pentru maximum 12 luni.

Proiectul mai reglementeaza conditiile in care vor putea fi dispuse examinari medicale, posibilitatea solicitantilor de protectie internationala de a beneficia de programele nationale de sanatate, de a avea acces la piata fortei de munca, de a beneficia de masuri de stimulare a ocuparii fortei de munca, precum si de protectie in cadrul sistemului asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege pentru cetatenii romani.

Inspectoratul General pentru Imigrari (IGI) va avea posibilitatea sa foloseasca servicii specializate furnizate de interpreti si traducatori, sa solicite efectuarea de expertize medico-legale sau de alta natura, precum si sa consulte specialisti.

Actul normativ reglementeaza expres faptul ca o cerere de azil nu poate fi respinsa exclusiv pe motiv ca aceasta a fost depusa tardiv.

Un element de noutate este cel privind masura introducerii solicitantilor de protectie internationala in spatii inchise special amenajate in baza unei restrictii instituite de un organism judiciar, pe baza unei analize individuale, pe o perioada ce nu poate depasi 60 de zile, masura care se va adopta in mai multe situatii, printre care verificarea identitatii declarate si pentru stabilirea elementelor pe care se bazeaza cererea de protectie internationala.

Proiectul vizeaza ca in perioada 2016-2018 sa se amenajeze, in incinta actuala a centrelor regionale de proceduri si cazare a solicitantilor de azil, spatiile inchise, iar incepand cu 2019 sa se construiasca si doteze noi centre.

Actul normativ stipuleaza ca ONG-urile pot vizita centrele regionale de proceduri si cazare, pe baza de protocoale incheiate cu IGI sau a unei autorizari prealabile, iar, in cazul in care se vor constata deficiente vor putea fi sesizat Avocatul Poporului.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Mai mult despre: , ,

Comentarii: