Guvernul ACCEPTA cotele de refugiati. NU le va ataca in justitie, precum Slovacia si Cehia

news

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a declarat ca Romania nu a avut intentia de a pune sub semnul intrebarii decizia luata de CE privind cotele obligatorii de refugiati.

„Pozitia pe care noi am avut-o a fost o pozitie de principiu, in sensul ca nu am agreat aceasta formula a impunerii unor cote de refugiati, mai ales ca se stie ca limitele nationale de primire erau cumva sub cifra pe care Comisia Europeana a incercat sa o impuna. In momentul in care decizia a fost luata, Romania, ca stat membru al Uniunii Europene, a actionat cu deplina responsabilitate si in spirit de solidaritate pentru aplicarea acestei decizii, deci nu se pune problema sa nu respectam o hotarare pe care Consiliul Justitie si Afaceri Interne a luat-o pe 22 septembrie. Din acest punct de vedere nu am avut si nici nu avem intentia sa punem sub semnul intrebarii aceasta decizie, inclusiv printr-o eventuala procedura la Curtea de Justitie a Uniunii Europene”, a declarat Bogdan Aurescu, potrivit Agerpres.

Slovacia a anuntat recent ca va contesta la Curtea Europeana de Justitie planul Uniunii Europene de a imparti 120.000 de solicitanti de azil.

Slovacia, Cehia, Ungaria si Romania s-au opus cotelor obligatorii de migranti. Cehia a declarat si ea ca va ataca decizia CE  la Curtea de Justitie, Ungaria analizeaza o astfel de masura.

“Nu suntem de acord cu cotele obligatorii”, a spus premierul Slovaciei. Fico a spus ca nu se teme ca sistemul de cote va fi impus impotriva vointei Slovaciei pentru ca nu este posibil din punct de vedere tehnic. Contestatia va fi realizata de avocati in urmatoarele doua luni, a anuntat ministrul de justitie slovac.

Slovacia ar trebui sa primeasca 802 de migranti potrivit schemei de relocare a UE, pe care o vede ca pe o incurajare a migrantilor sa continue sa vina.

Sistemul de alocare in Uniunea Europeana al migrantilor aprobat la Bruxelles este “serios viciat” iar Ungaria ia in considerare contestarea deciziei in justitie, a anuntat si seful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: