Guvernul a adoptat rectificarea bugetara prin incalcarea legii. Reactie dura a lui Iohannis, Guvernul raspunde populist

politica

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, dupa ce Executivul a aprobat rectificarea bugetara fara aviz CSAT, ca Guvernul forteaza limitele Constitutiei si a cerut Avocatului Poporului sa sesizeze CCR in privinta OUG de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018.

”Presedintele Romaniei, domnul Klaus Iohannis, condamna ferm adoptarea proiectului rectificarii bugetare de catre Guvernul condus de Prim-ministrul Viorica Dancila, fara avizul Consiliului Suprem de Aparare a Tarii. Este inadmisibila aceasta abordare a Executivului, in conditiile in care avizul CSAT este obligatoriu atunci cand sunt afectate bugetele institutiilor din domeniul securitatii nationale.

Ignorand cu buna stiinta necesitatea avizului CSAT, Guvernul se situeaza de unul singur in afara cadrului legal in vigoare. Demersul inexplicabil de a continua cu adoptarea rectificarii bugetare in aceste conditii demonstreaza lipsa evidenta a dorintei de dialog a Guvernului in interesul cetatenilor. Este o noua actiune care arata agenda paralela pe care Guvernul Dancila o are cu agenda reala a romanilor si o incercare de a abate atentia opiniei publice de la problemele grave la care Guvernul nu este capabil sa gaseasca solutii.

Pesta porcina africana este cel mai elocvent exemplu de criza generata de lipsa masurilor pe care Executivul avea datoria sa le adopte, astfel incat sa fie stopata raspandirea virusului si sa fie evitate pagubele imense pe care in prezent vedem ca le suporta crescatorii de porcine si populatia”, se arata intr-un comunicat de presa al presedintelui Klaus Iohannis.

El a tinut sa avertizeze inca o data ca ”lipsa de viziune si de responsabilitate, cat si modul dezastruos in care a fost gestionata activitatea guvernamentala fac previzibila intrarea Romaniei in dificultati majore”.

”Responsabili pentru situatia complicata in care este impinsa tara noastra sunt atat membrii foarte slab pregatiti ai Guvernului, cat si partidele politice care sustin in continuare cel mai incompetent guvern din ultimii 30 de ani”, se mai arata in comunicat.

Presedintele Romaniei considera ca aceasta rectificare bugetara este una necesara si, tocmai de aceea, si-a manifestat ”intreaga disponibilitate pentru a discuta cu Guvernul si a gasi solutiile potrivite”.

”Sedinta CSAT care a avut loc marti, 4 septembrie a.c., s-ar fi putut incheia cu un aviz negativ, insa Presedintele Klaus Iohannis a considerat ca singura cale de a iesi din acest impas, in beneficiul Romaniei, este dialogul institutional. Acestei invitatii la colaborare loiala in interesul public, Guvernul ii raspunde prin obtuzitate politica, preferand sa intretina un conflict, care ii afecteaza direct pe cetateni. Din pacate, nu este prima data cand Guvernul si Prim-ministrul refuza dialogul institutional cu Presedintele Romaniei, preferand ca, in locul atributiilor constitutionale si al cooperarii loiale, sa puna indicatiile primite de la conducerea de partid. Dincolo de vulnerabilitatile de fond ale actualei constructii bugetare, prin adoptarea rectificarii bugetare in absenta avizului CSAT, fie el pozitiv sau negativ, Guvernul forteaza limitele Constitutiei. Acest demers reprezinta o deraiere grava de la principiul colaborarii loiale pe care ar trebui sa se intemeieze functionarea democratica si eficienta a institutiilor statului roman”, mai sustine seful statului.

El precizeaza ca va uza de toate prerogativele constutitionale pentru a sanctiona decizia premierului de a refuza dialogul institutional.

”Decizia Prim-ministrului de a refuza dialogul institutional pe o problema urgenta si de importanta deosebita conduce astfel la un blocaj institutional. Un asemenea comportament nu poate ramane nesanctionat. Ca atare, in vederea realizarii rolului constitutional de a veghea la buna functionare a autoritatilor publice, Presedintele Romaniei va uza de toate prerogativele pe care Legea fundamentala i le confera. In acest sens, Presedintele Romaniei solicita public Avocatului Poporului sa sesizeze Curtea Constitutionala pentru a verifica in ce masura Ordonanta de urgenta de rectificare a bugetului de stat pe anul 2018 indeplineste exigentele constitutionale de adoptare”, se mai arata in finalul comunicatului.

Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, a declarat miercuri, la Palatul Victoria, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca Guvernul a fortat Constitutia prin aprobarea rectificarii bugetare fara avizul CSAT, ca Executivul „se situeaza de partea tarii”.

„Ce pot sa spun este ca Guvernul se situeaza de partea tarii si a celor care nu pot astepta o lupta politica. Nu avem dreptul sa folosim acele pozitii, institutii, intr-o lupta politica. E un demers legal, cel al rectificarii”, a declarat, miercuri, la Guvern, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, intrebat cum comenteaza criticile lui Klaus Iohannis la adresa rectificarii bugetare fara avizul CSAT, scrie Mediafax.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: