Guvernul american extinde investigatiile privind OZN-urile: „Obiectele neidentificate din spatiul nostru aerian reprezinta o problema urgenta si critica de securitate nationala”

externe

Primul pilot militar in activitate care s-a prezentat in fata Congresului pentru a povesti despre experienta sa cu asa-numitele fenomene aeriene inexplicabile a infiintat un grup non-profit, primul de acest fel, pentru a sprijini alti piloti si alti martori care vad lucruri pe care nu si le pot explica, scrie NBC News.

Pasagerii companiilor aeriene sunt incurajati sa raporteze activitatile suspecte, in numele securitatii nationale, dar pilotii se confrunta adesea cu stigmatul profesional si cu obstacole institutionale daca incearca sa raporteze fenomene aeriene inexplicabile, sau UAP, care ar putea reprezenta amenintari la adresa securitatii nationale.

Administratia Federala a Aviatiei nu are niciun mecanism prin care pilotii sa raporteze UAP-uri, termenul preferat pentru OZN-uri, indrumandu-i in schimb catre grupuri civile care se ocupa de OZN-uri, acestea fiind adesea suspectate ca fiind formate din maniaci si teoreticieni ai conspiratiilor.

Americans for Safe Aerospace, care se lanseaza oficial joi ca prima organizatie de advocacy condusa de piloti si dedicata UAP-urilor, incearca sa schimbe acest lucru. Co-fondat si condus de fostul pilot de vanatoare al Marinei Militare Ryan Graves, grupul isi propune sa sprijine aviatorii care sunt martori la evenimente inexplicabile.

Grupul doreste sa faca presiuni pentru schimbari de politici, cum ar fi mecanisme de raportare mai bune, sa serveasca drept centru pentru pilotii care fac dezvaluiri si sa pledeze pentru mai multa transparenta din partea armatei si a altor agentii guvernamentale.

„Obiectele neidentificate din spatiul nostru aerian reprezinta o problema urgenta si critica de securitate nationala, dar pilotii nu primesc sprijinul de care au nevoie si respectul pe care il merita”, a declarat Graves. „Cat am servit in aviatia militara, escadrila mea se intalnea cu UAP aproape in fiecare zi si nu se facea nimic.”

Alti cinci fosti aviatori militari, pe langa un pilot comercial si un instructor de zbor, s-au alaturat Consiliului grupului, iar consiliul consultativ al acestuia include cercetatori civili proeminenti, precum astronomul Avi Loeb de la Harvard, astronautul Terry Virts, fostul comandant al Statiei Spatiale Internationale si un fost sef al Administratiei Nationale Oceanice si Atmosferice, contraamiralul in retragere al Marinei Tim Gallaudet.

UAP-urile sunt adesea confundate cu extraterestrii in imaginatia populara, dar misterele terestre pot fi mai adanci – de la atacurile nedeclarate cu drone asupra cladirilor de apartamente din Moscova din aceasta saptamana pana la zborul recent al unui balon spion chinezesc deasupra unor instalatii militare americane sensibile, despre care specialistii spun ca apararea aerospatiala americana traditionala nu este calibrata pentru a le detecta.

„Infiintarea organizatiei Americans for Safe Aerospace (Americanii pentru siguranta aerospatiala) este asteptata de mult timp”, a spus Gallaudet intr-o declaratie. „In calitate de meteorolog sef al Marinei SUA, mi-am dedicat cariera sigurantei zborurilor. Am vazut cu ochii mei cum Fenomenele Anomale Neidentificate (UAP) au pus pilotii militari in pericol.”

Washingtonul a inceput sa ia UAP-urile mai in serios. Departamentul Apararii si agentiile de informatii americane au inceput sa faca publice mai multe informatii. Iar saptamana aceasta, NASA a organizat prima intalnire publica a noului sau comitet insarcinat cu studierea UAP-urilor.

„Unul dintre obiectivele noastre, prin faptul ca NASA joaca un rol, este de a elimina stigmatul si de a obtine date de inalta calitate”, a declarat David Spergel, un astrofizician proeminent de la Universitatea Princeton, care prezideaza comisia NASA.

Graves a declarat ca majoritatea pilotilor pe care ii cunoaste fie au vazut ceva ce nu-si pot explica, fie cunosc pe cineva care a vazut, dar ca, pana de curand, cei mai multi vorbeau despre acest lucru doar in cadru privat, de teama sa nu fie batjocoriti sau sa nu-si puna in pericol evolutia in cariera.

Majoritatea observatiilor sunt probabil inofensive, a declarat Graves, citand analize care au reusit sa explice toate aparitiile anormale, cu exceptia a 2% pana la 5%, dar asta reprezinta totusi zeci de observatii ale unor potentiale noi amenintari din China, Rusia – sau din alta parte.

Iar proliferarea rapida a dronelor de toate formele si dimensiunile a agravat problema.

„Pe masura ce spatiul nostru aerian devine mai congestionat si mai critic pentru viata noastra de zi cu zi, trebuie sa avem o mai buna intelegere a ceea ce se afla pe cerul nostru pentru siguranta pilotilor nostri si a publicului larg”, a declarat David Radzanowski, fost director financiar si sef de personal al NASA, care face parte din consiliul consultativ al grupului.

Graves a declarat ca se afla deja in discutii cu piloti interesati sa faca publice observatii UAP potential importante, cu mai multi martori.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: