Guvernul analfabetilor lui Dragnea tine sa-i dea lectii de politica externa lui Iohannis. Presedintele este atacat pe tema Presedintiei Consiliului UE

politica

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, Victor Negrescu, face un apel la presedintele Klaus Iohannis si la Ludovic Orban de a nu politiza presedintia la Consiliul Uniunii Europene (UE) care va fi preluata de Romania in 2019, precizand ca este un obiectiv care nu are culoare politica.

Acesta le reaminteste liberalilor ca, alaturi de restul partidelor, au aprobat in unanimitate in comisiile responsabile din Parlament temele de interes ale presedintiei Consiliului UE si au sustinut demersurile logistice pentru preluarea sefiei Consiliului.

„Am constat faptul ca domnul Ludovic Orban a decis sa rupa unilateral consensul national in jurul proiectului Presedintiei Romaniei la Consiliul UE. Aceasta decizie nu doar ca dauneaza eforturilor deja realizate in ultimul an de a include toate institutiile, partidele politice, actorii sociali, sindicatele si patronatele in acest proces, dar reprezinta un grav atac la ideea asumata de toata lumea, atat in tara cat mai ales in Uniunea Europeana, conform careia nu se politizeaza Presedintia Consiliului UE. In aceasta logica, a nevoii ca in jurul proiectelor nationale sa trecem peste interesele personale sau electorale, acum doua saptamani a fost prezentata in Parlamentul Romaniei prima forma a programului de lucru al Presedintiei Romaniei la Consiliul Uniunii Europene”, transmite Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, intr-un comunicat de presa.

Ministrul precizeaza ca tara noastra se afla in grafic cu toate elementele organizatorice, „fapt recunoscut si comunicat public cu ocazia vizitei recente la Bucuresti a secretarului general al Consiliului Uniunii Europene, Jeppe Tranholm-Mikkelsen”.

Aceeasi constatare au avut-o si partenerii Romaniei „din Trio-ul de Presedintii din care facem parte, Finlanda si Croatia”, care au tinut sa mentioneze acest lucru public la fiecare intalnire, mai sustine Victor Negrescu. De asemenea, tara noastra este deja implicata in foarte multe dosare, jucand rolul de „Presedintie din umbra“ a Consiliului Uniunii Europene, fara sa intampine niciun fel de dificultati, potrivit sursei citate.

„Am mai spus-o public: aceasta presedintie nu este a unui ministru sau a unui Guvern, ci a fiecarui roman. De aceea am construit fiecare etapa de pregatire cu maxima transparenta, prin consultari publice repetate si implicarea profesionistilor din sistemul public romanesc si din statele cu experienta in exercitarea Presedintiilor. Fac un apel in acest sens la PNL si la presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, sa se asigure ca Presedintia Romaniei la Consiliul Uniunii Europene nu este politizata si ca pe viitor se evita astfel de luari de pozitie publica!”, a completat Negrescu, citat de Mediafax.

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat, sambata la Hunedoara, ca Executivul nu a facut demersuri serioase pentru pregatirea perioadei in care Romania va detine presedintia Consiliului UE, ci din contra, PSD are o conduita antieuropeana, fiind ocupat cu asaltul asupra justitiei.

Intrebat, intr-o conferinta de presa la Hunedoara, cum se va reflecta situatia din tara asupra perioadei in care Romania va detine presedintia Consiliului Uniunii Europene, presedintele PNL, Ludovic Orban, a raspuns: „Guvernul, care era principalul responsabil in pregatirea semestrului in care Romania detine presedintia UE nu a facut mai nimic in acest sens. Inca nu sunt clare care sunt prioritatile si obiectivele noastre in cadrul presedintiei. Din punct de vedere organizatoric suntem departe de a fi pregatiti.”

Liderul liberal a adaugat ca PSD are o atitudine antieuropeana, iar masurile partidului de guvernamant nu fac decat sa influenteze negativ deciziile la nivelul UE referitoare la Romania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android

Comentarii: