Guvernul Belgiei saluta alegerea lui Kovesi. Guvernul Romaniei l-a salutat pe Liviu Dragnea prin refuzul rusinos de a sustine candidatura romancei

politica

Ministrul de externe belgian Didier Reynders a salutat miercuri desemnarea primului procuror-sef european in persoana Laurei Codruta Kovesi.

”Am fost recent in contact cu doamna Kovesi si sunt convins ca-si va exercita pe deplin misiunea”, a declarat Reynders, propunerea Belgiei pentru postul de comisar european pentru justitie, in cadrul audierii sale in Parlamentul European, ca parte a procedurii de confirmare.

Didier Reynders este propunerea Belgiei pentru postul de comisar pentru justitie, o pozitie extrem de importanta, in viitoarea Comisie Europeana condusa de Ursula von der Leyen si care ar trebui sa-si preia atributiile la 1 noiembrie.

Laura Codruta Kovesi va deveni procuror-sef european in urma unui acord incheiat la 24 septembrie intre Parlamentul European si Consiliul UE.

Guvernul Romaniei, prin vocea premierul Viorica Dancila, a refuzat sa o sustina pe Kovesi, sustinand ca „pericliteaza imaginea Romaniei” din cauza „problemelor” cu justitia. DNA, sub conducerea lui Kovesi, a intocmit dosarul si apoi a reusit sa obtina condamnarea la inchisoare a fostului sef al PSD, Liviu Dragnea.

Parchetul Public European (EPPO), care se asteapta sa fie operational la sfarsitul anului 2020, va fi o institutie independenta insarcinata cu investigarea, urmarirea penala si aducerea in fata justitiei a infractiunilor impotriva bugetului UE, cum ar fi frauda, coruptia sau frauda transfrontaliera cu TVA de peste 10 milioane de euro. Lista infractiunilor se va putea extinde in viitor pentru a include, de exemplu, faptele de terorism.

Pana in prezent, 22 de state membre s-au alaturat Parchetului Public European. Cele cinci state care nu participa inca – Suedia, Ungaria, Polonia, Irlanda si Danemarca – se vor putea alatura in orice moment.

EPPO va avea sediul central in Luxemburg si va fi compus dintr-un procuror-sef si un colegiu de procurori din toate tarile participante. Acestia vor coordona investigatiile curente desfasurate de catre procurorii delegati in fiecare stat participant.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: