Guvernul britanic a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva Kremlinului din ultimii doi ani, pentru a afecta „activitatea maligna a Rusiei la nivel global”
Guvernul britanic a declarat joi ca a impus cel mai mare pachet de sanctiuni impotriva Rusiei din ultimele 18 luni, vizand persoane implicate in razboiul din Ucraina, grupuri de mercenari africani si un atac cu agent neurotoxic pe teritoriul britanic.
Ministerul de Externe a declarat ca a sanctionat 56 de entitati si persoane fizice, cu scopul de a afecta efortul de razboi al presedintelui rus Vladimir Putin si „activitatea maligna a Rusiei la nivel global”. Printre acestea se numara 10 entitati cu sediul in China despre care se spune ca furnizeaza utilaje si componente pentru armata rusa.
„Masurile de astazi vor continua sa respinga politica externa coroziva a Kremlinului, subminand incercarile Rusiei de a favoriza instabilitatea in Africa si perturband furnizarea de echipamente vitale pentru masinaria de razboi a lui Putin”, a declarat ministrul britanic de externe David Lammy, citat de Reuters.
Majoritatea masurilor au vizat companii cu sediul in Rusia, China, Turcia si Kazahstan, acuzate ca au sprijinit invazia rusa din Ucraina prin furnizarea de masini-unelte, microelectronica si componente pentru drone.
Printre acestea se numara firme despre care surse ale serviciilor de informatii europene cred ca fac parte dintr-o incercare rusa de a stabili un program de arme in China, conform unui raport Reuters din septembrie.
Marea Britanie a declarat, de asemenea, ca ultimele sanctiuni vor aborda activitatea Rusiei in Libia, Mali si Republica Centrafricana, vizand trei grupuri private de mercenari cu legaturi cu Kremlinul, inclusiv Africa Corps, controlata de Kremlin, si 11 persoane.
Printre persoanele sanctionate se numara Denis Sergeev, pe care politia britanica l-a inculpat pentru tentativa de asasinare a fostului agent dublu rus Serghei Skripal si a fiicei sale Iulia in orasul Salisbury din sudul Angliei in martie 2018.
Sergheev, despre care Marea Britanie a afirmat ca a actionat sub pseudonimul Serghei Fedotov, a fost unul dintre cei trei rusi despre care Marea Britanie a afirmat ca au fost ofiteri de informatii militare GRU suspectati de comiterea atacului.
Luna trecuta, o ancheta publica privind moartea unei femei care a fost otravita accidental cu agentul neurotoxic a dezvaluit ca Skripal credea ca Putin insusi a ordonat atacul cu Noviciok. Moscova a respins in repetate randuri acuzatiile britanice potrivit carora ar fi fost implicata.