Guvernul britanic va adapta programa scolara, pentru a-i pregati pe copii impotriva dezinformarii

externe

guvern, Londra,programa scolara, dezinformare, pregatire, retele sociale

Guvernul britanic intentioneaza sa adapteze programa scolara pentru a-i pregati mai bine pe copii impotriva dezinformarii si a „teoriilor conspiratiei sordide” care circula online in urma recentelor revolte de extrema dreapta, conform unui interviu publicat duminica, citat de AFP.

Autoritatile au fost foarte deranjate din cauza rolului retelelor sociale in saptamana de violente rasiste si islamofobe care a urmat atacului cu cutitul ce a luat viata a trei fetite in Southport (nord-vestul Angliei) pe 29 iulie.

„Este mai important ca niciodata sa le oferim tinerilor abilitatile necesare pentru a dezvolta un simt critic asupra a ceea ce vad online”, a declarat ministrul Educatiei, Bridget Phillipson, pentru Sunday Telegraph.

„Reforma noastra curriculara va include dobandirea de abilitati critice pentru a ne inarma copiii in fata dezinformarii, a informatiilor false si a teoriilor conspiratiei sordide care abunda pe social media”, a adaugat ea.

Acest obiectiv va face parte dintr-o vasta revizuire a programei scolare pentru ciclurile primar si secundar lansata de noul guvern laburist, ale carei concluzii sunt asteptate anul viitor.

Conform Sunday Telegraph, ideea guvernului nu este de a crea cursuri specifice privind dezinformarea, ci de a include acest subiect in mai multe materii.

Cursurile de engleza pot fi dedicate analizei articolelor din ziare pentru a separa informatiile reale de stirile false, informatica poate ajuta la identificarea site-urilor de stiri false sau a imaginilor retusate, in timp ce cursurile de matematica se pot concentra pe interpretarea statisticilor.

Revoltele au izbucnit pe fondul zvonurilor online partial dezmintite care il portretizau pe suspectul atacului din Southport ca fiind un solicitant de azil musulman. El este, de fapt, un adolescent de 17 ani nascut in Cardiff, ai carui parinti, conform relatarilor din mass-media, sunt din Rwanda.

Guvernul si-a inmultit avertismentele catre utilizatorii de internet si platformele digitale cu privire la responsabilitatile lor legale.

Primele condamnari au fost pronuntate vineri, cu pedepse cu inchisoarea impotriva celor care au postat mesaje online incurajand violenta.

Aceste cazuri au fost puternic denuntate de patronul retelei X, Elon Musk, care a restabilit conturi ce au fost interzise de cand a cumparat reteaua anul trecut.

Miliardarul insusi a fost acuzat ca a pus gaz pe foc prin raspandirea de articole anti-imigratie, teorii ale conspiratiei, inclusiv un articol fals din Telegraph care sustinea ca guvernul dorea sa-i trimita pe protestatarii violenti in taberele din Insulele Falkland, in Atlanticul de Sud

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: