Guvernul Ciolos le-a pregatit o surpriza mare PENALILOR din Parlament. Confiscarea extinsa a AVERILOR celor corupti intra in vigoare indiferent de votul lor

politica

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a anuntat, duminica, la Digi24, ca nu exclude pregatirea unei ordonante de urgenta pentru aplicarea directivei europene privind confiscarea extinsa, care ar trebui sa fie transpusa in legislatia romaneasca pana la 4 octombrie. Confiscarea extinsa urmeaza sa primeasca si votul parlamentarilor.

Confiscarea extinsa se extinde si asupra unor terti, adica a rudelor sau prietenilor pe numele carora coruptii si-au trecut averile.

„Pregatirea acestui proiect este de data mai veche. Este o directiva europeana care a intrat in vigoare in aprilie 2014 si care prevede ca trebuie tradusa in lege la nivel de state aceasta extindere pana in 4 octombrie 2016. Nu vorbim despre cei care se afla acum in executarea pedepsei. Legea nu retroactiveaza, exceptand cazurile in care este vorba despre o lege penala mai blanda.

Proiectul prevede si confiscarea de la terti, in cazul in care exista probe ca a transferat averea.  Legea in masura in care va fi activata, se va aplica numai pentru viitor.

Nu exclud posibilitatea unei ordonante de urgenta, sub conditia ca premierul sa fie de acord, dar am increderea ca Parlamentul ma va sprijini, fiind vorba de una dintre parghiile care ar putea aduce mai multi bani la buget”, a declarat Raluca Pruna la Digi24.

Raluca Pruna a mentionat ca proiectul de lege privind confiscarea extinsa reprezinta transpunerea in legislatia romaneasca a unei directive europene, al carei termen este 4 octombrie. Ea a admis, insa, ca Parlamentul nu va putea adopta acest proiect pana pe 4 octombrie, deoarece nu a fost incheiata dezbaterea publica.

„Este un proiect al meu, in masura in care eu sunt ministrul sub al carui mandat proiectul a fost pus in dezbatere publica. Pregatirea acestui proiect este insa de data mai veche. Avem o directiva europeana care a intrat in vigoare in aprilie 2014 si care stabileste si termenul de transpunere in dreptul intern al statelor membre. Termenul este pe 4 octombrie 2016. (…) Daca vrem un buget mai mare, eu cred ca e cazul sa luam inapoi ceea ce ni s-a furat. Confiscarea aceasta extinsa — ca sa vorbesc foarte metaforic — nu inseamna doar confiscarea a ceea ce s-a furat, ci si beneficiul economic pe care un bun furat il produce. Daca, de exemplu, fur o suma de bani cu care imi cumpar niste imobile care produc niste chirii, ceea ce statul trebuie sa ia inapoi prin confiscare extinsa este si suma pe care am furat-o, dar si ceea ce ea a produs”, a explicat ministrul.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: