Guvernul Ciolos, lovitura TRASNET. Coruptii nu-si vor mai putea salva AVERILE nici daca le trec pe numele rudelor sau cunoscutilor

politica

Ministrul Justitiei, Raluca Pruna, a afirmat joi ca intentia ei este ca proiectul de lege privind confiscarea extinsa sa fie promovat in procedura de urgenta in Parlament. In proiect se prevede si sechestru pe averile unor „terte persoane”, adica persoanele pe numele carora inculpatii si-au trecut bunurile.

„Intentia mea este sa promovam acest proiect de lege intr-o procedura de urgenta in Parlament, pentru ca, daca intr-adevar toata lumea e foarte serioasa cand spune ca este o prioritate sa recuperam prejudiciile, atunci fiecare actor institutional trebuie sa actioneze. (…) In ultimul an si nu numai (…) am vazut ca exista un consens asa, in intregul spectru politic, cu privire la importanta luptei impotriva criminalitatii si a recuperarii prejudiciilor. (…) Rostul unei sentinte penale este si acesta (…) sa recuperam ceea ce s-a furat si in privinta confiscarii extinse nu numai ceea ce s-a furat, dar si roadele a ceea ce s-a furat”, a declarat Raluca Pruna, la Adevarul Live.

Ministrul Justitiei a precizat ca asteapta ca, in Parlament, sa actioneze toti cei care s-au raportat foarte hotarat la lupta impotriva criminalitatii.

„Cand aud in spatiul public ca ne trebuie bani pentru autostrazi, pentru sistemul de educatie, pentru sistemul de sanatate, (…) suntem de acord cu totii ca asa este. Si atunci cum putem obtine acesti bani? Nu putem sa punem in functiune tiparnita. Putem obtine acesti bani recuperand ceea ce s-a furat in mod injust societatii, asa incat, cu riscul de a parea de un optimism incurabil, eu cred ca nu exista aici o discutie si astept ca, in Parlament, toti cei care s-au raportat foarte hotarat la lupta impotriva criminalitatii si la stoparea acesteia sa actioneze astfel incat sa arate ca sunt seriosi in cele ce au declarat”, a spus Raluca Pruna.

Ea a facut referire si la un raport al Freedom House Romania, publicat in primavara acestui an, potrivit caruia, la momentul respectiv, procentul de recuperare a prejudiciilor era de mai putin de 10%.

„Stiu ca procentul de recuperare a prejudiciilor, astfel cum au fost constatate prin hotarari definitive, a crescut destul de mult de cand ANAF a fost reformat si, ca sa fiu mai exacta, de cand conducerea ANAF s-a schimbat”, a spus Pruna, precizand ca va solicita cifrele care arata acest lucru.

Totodata, Raluca Pruna a aratat ca, in ultimii ani, ANAF a fost „ingaduitor” cu persoane condamnate, ale caror bunuri nu le-a executat.

„Stiu si eu ca, daca nu-mi platesc (…) un impozit catre stat, ANAF va fi intotdeauna foarte strict cu o persoana fizica, in acelasi timp in care am vazut, in ultimii ani, ANAF a fost mult mai ingaduitor cu persoana care este condamnata si ale carei bunuri nu le-a executat, nu le-a recuperat”, a explicat Raluca Pruna.

Aceasta a precizat ca proiectul de lege privind confiscarea extinsa prevede si posibilitatea de a putea fi pus sechestru pe bunurile unor terte parti.

„Un proces penal dureaza destul de mult si asa este si firesc, ca sa oferi partii implicate ocazia sa se poata apara. Daca nu sunt indisponibilizate sau sechestrate bunurile, sigur ca ne vom trezi la sfarsitul procesului penal, cand am o hotarare, (…) nu am ce sa execut. (…) Persoana care a fost in Forbes devine foarte saraca. Ori rostul este exact acesta — sa putem sechestra de la bun inceput si sa putem sechestra si de la parti terte”, a explicat Pruna.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: