Guvernul Citu vine de hac puterii absolutiste a CCR cu ajutorul lui Kovesi. A transmis CEDO un document cu masuri de „reformare” a CCR: „Eliminarea factorilor care au condus la politizarea deciziilor CCR”

politica

Guvernul Citu a  transmis Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) un document prin care, in premiera, se angajeaza sa reformeze Curtea Constitutionala, informeaza Adevarul. Documentul face parte din procedura de executare a deciziei CEDO prin care Romania a fost sanctionata pentru modul in care a fost revocat fostului procuror-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi.

Conform documentului, Guvernul isi propune – fara a intra deocamdata in detalii – sa elimine factorii care au dus la politizarea deciziilor Curtii Constitutionale si sa reglementeze posibilitatea de revizuire a deciziilor CCR in cazul in care CEDO constata incalcari ale drepturilor fundamentale sau daca se constata, de catre Curtea de Justitie a Uniunii Europene, ca a fost incalcat principiul suprematiei dreptului european.

„In ceea ce priveste reglementarea posibilitatii de a fi revizuite deciziile Curtii Constitutionale a Romaniei in cazul in care CEDO constata incalcarea drepturilor fundamentale sau Curtea de Justitie a Uniunii Europene constata o incalcare a principiului suprematiei dreptului european, Ministerul Justitiei informeaza ca analizeaza oportunitatea de modificare a legii nr. 47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale. In fine, Ministerul Justitiei informeaza ca, in programul de guvernare al actualului Executiv, a fost prevazut obiectivul reformarii CCR in sensul eliminarii factorilor care au condus la politizarea deciziilor sale si, in acest scop, a fost decisa crearea unei comisii parlamentare care trebuie sa prezinte un proiect de reformare a CCR pana la finalul primului an de guvernare”, se arata in document.

Decizia in cazul Kovesi a fost pronuntata pe 5 mai 2020 si a devenit definitiva pe 5 august acelasi an. Conform sentintei, Romania a fost sanctionata pentru ca Laurei Codruta Kovesi i-a fost interzis expres, de catre Curtea Constitutionala, accesul la o instanta administrativa, in care sa conteste temeiurile revocarii. CCR a statuat ca procedura revocarii se bazeaza pe raporturi pur constitutionale intre actorii implicati, care nu pot fi judecate de instanta de contencios administrativ, ci numai de catre de instanta de contencios constitutional.

CEDO a stabilit insa ca prin acest fapt a fost incalcat accesul la Justitie si dreptul la un proces echitabil. De asemenea, CEDO a mai sanctionat faptul ca printre capetele de acuzare aduse de ministrul Justitiei de atunci, Tudorel Toader, in sprijinul revocarii au fost criticile aduse de Kovesi schimbarilor legislative promovate de guvernarea PSD in domeniul penal si al organizarii judiciare, ceea ce a incalcat dreptul la libera exprimare.

Guvernul Ludovic Orban, sub ministeriatul lui Catalin Predoiu la Justitie, a elaborat si transmis la Strasbourg un plan de masuri pentru implementarea deciziei CEDO, dar a omis complet sa propuna ceva referitor la reformarea Curtii Constitutionale.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: