Guvernul Dancila a decis cum voteaza la Bruxelles in cazul candidaturii lui Kovesi. Viclesugul prin care incearca sa-i pacaleasca pe romani

politica

Ambasadorul Romaniei la UE, Luminia Odobescu, va fi mandatat de Guvernul de la Bucuresti sa-i acorde punctaj minim Laurei Codruta Kovesi in COREPER (reuniunea ambsadorilor statelor UE la Bruxelles), unul dintre forurile care decide viitorul sef al Parchetului European, sustin surse diplomatice pentru Adevarul. Procedura de vot din COREPER este secreta, deci Guvernul Dancila nu va putea fi acuzat, oficial, ca a actionat impotriva Romaniei.

Surse diplomatice sustin ca Executivul cauta o varianta de mandat astfel incat sa o impiedice pe Kovesi, dar in acelasi timp sa arate ca sustine interesele nationale. ”Varianta pe care va merge Guvernul e urmatoarea: PSD, prin MAE, o va mandata pe Luminita Odobescu sa-i acorde punctaj minim Laurei Coruta Kovesi. Cum votul va fi secret, Dancila are si o plasa de siguranta. Nimeni nu va putea demonstra cum a votat Romania, iar Kovesi ar putea pierde primul loc”, sustin sursele citate.

Guvernul nu a trimis inca un mandat ofical la Bruxelles, dar o va face pana la finalul acestei saptamani. Ministerul Justitiei va trebui sa formuleze un punct de vedere oficial, care ulterior va trece pe la ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, si va primi forma finala de la MAE, condus de Teodor Melescanu. Intrebat, ieri, la Bruxelles, daca a discutat cu Tudorel Toader despre mandatul Romaniei pentru Kovesi, Melescanu a raspuns scurt: ”Nu!”.

Pe 26 februarie, saptamana viitoare, Comisia LIBE (Libertati Civile, Jutitie si Afaceri Interne) si Comisia de control bugetar din Parlamentul European vor avea o sedinta comuna pentru a-i audia pe cei trei candidati. In baza unui sistem de puncte acordat de membrii comisiilor reunite ( 3 puncte – locul 1; doua puncte – locul 2; un punct – locul 3), va rezulta un clasament.

Daca va avea o prestatie buna la audieri, Laura Codruta Kovesi are mari sanse sa ramana pe primul loc si dupa aceasta runda de selectie, in conditiile in care PPE, cel mai mare grup din Parlamentul European, a anuntat ca o sustine. La fel si grupul ALDE. Oricum, va rezulta un clasament actualizat al celor trei candidati. Patru romani sunt membri de drept in cele doua comisii: Monica Macovei (independent), Csaba Sogor (UDMR), Traian Ungureanu (PNL) si Catalin Ivan (independent).

Pe 27 februarie, deci o zi mai tarziu, in COREPER va avea loc o procedura de vot identica. Fiecare ambasador al tarilor UE va oferi un punctaj celor trei procurori, de unde va rezulta un alt clasament. In conditiile in care Romania detine presedintia Consiliului UE, reuniunea COREPER va fi prezidata de ambasadorul Romaniei Luminita Odobescu, care va vota in functie de mandatul primit de la Ministerul de Externe.

Mai mult despre: ,


Comentarii: