politica

Guvernul Dancila e prea greu de cap. USR il acuza ca i-a copiat un proiect de lege

Senatorul USR Adrian Wiener acuza Guvernul ca i-a copiat initiativa legislativa privind introducerea unei taxe pe zaharul din bauturile racoritoare. El a adaugat ca a depus in Parlament un proiect legislativ asemanator, care a fost insa respins in luna aprilie.

”PSD face ce stie mai bine, sa copieze. De aceasta data, macar, au copiat o idee benefica romanilor: va duce la scaderea consumului de sucuri indulcite si incurajarea consumului de produse naturale, mai sanatoase; va incuraja obiceiurile sanatoase de consum, in special la copii si, nu in cele din urma, va aduce peste 1,4 miliarde lei (300 de milioane de euro). Sper ca suma astfel colectata sa fie folosita in cadrul sistemului de sanatate, la finantarea programelor de diabet, si nu folosita la acoperirea gaurilor din buget si la plata pensiilor speciale”, transmite Adrian Wiener, intr-un comunicat de presa.

El sustine ca Parlamentul i-a respins un proiect de lege asemanator celui propus de Executiv, in luna aprilie.

„Proiectul legislativ al Senatorului Adrian Wiener a fost adoptat tacit de Senat, in noiembrie 2018 dar in aprilie 2019 a fost respins, in Camera Deputatilor, unde doar deputatii USR au votat in favoarea lui”, se mai arata in comunicatul de presa.

Senatorul USR a afirmat ca in actul normativ propus de Guvern sunt copiate pana si pragurile de accizare propuse de el in proiectul legislativ respins de Parlament.

”Propunerea Guvernului copiaza pana si pragurile de accizare din initiativa legislativa a Senatorului USR Adrian Wiener, dupa cum urmeaza: nu se percepe acciza pentru bauturile indulcite cu un continut mai mic de 5 g/100 ml zahar liber adaugat; acciza in cuantum de 0,33 bani/litru pentru bauturile cu un continut de zahar adaugat intre 5 si 8 g/100 ml; acciza in cuantum de 1 leu/litru pentru bauturile cu un continut de zaharuri de peste 8 g/100 ml”, a adaugat Wiener.

Guvernul va discuta la inceputul saptamanii viitoare un proiect de act normativ care prevede printre altele introducerea unei taxe pe zaharul din bauturile racoritoare, au declarat surse guvernamentale citate de Mediafax.

Taxa ar urma sa fie introdusa din septembrie si ar mari pretul litrului de bautura racoritoare cu circa 1 leu. Masura face parte dintr-un pachet de masuri care mai prevede cresterea accizelor la tutun, reduceri ale personalului bugetar sau eliminarea unor sporuri de care beneficiaza functionarii.

Masura este initiativa Ministerului Sanatatii si este aplicata de Ministerul Finantelor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Franta: Momentul in care duba penitenciarului a fost atacata cu mitraliere Kalasnikov. Mafiotul „Musca” a reusit sa evadeze – Video

A aparut o prima inregistrare video a atacului in care au fost ucisi, marti, trei…

5 ore ago

Gunoierii din Paris au intrat in greva. Ei cer un „bonus olimpic” si o crestere salariala

Aproximativ 400 de angajati de la salubrizare din Paris au intrat marti in greva, cerand…

8 ore ago

Bucurestean ucis in strada de doi indivizi, acestia l-au lovit cu batele. Medicii au incercat in zadar sa il resusciteze – Video

Trei indivizi s-au luat la bataie, pe Bulevardul Constructorilor din Bucuresti, langa Parcul Crangasi, starnind…

9 ore ago

Opt ceasuri ale lui Michael Schumacher s-au vandut la licitatie cu 4 milioane de franci elvetieni

Ceasuri apartinand lui Michael Schumacher, septuplu campion mondial de Formula 1, s-au vandut, marti, cu…

8 ore ago

Incendiu in Muntii Rodnei. Ard sase hectare de teren

Un incendiu a izbucnit, marti seara, in Muntii Rodnei, in apropiere de varful Toroioaga, informeaza…

9 ore ago