„Guvernul Dancila si-a pierdut intreaga credibilitate la nivel european”. Siegfried Muresan evidentiaza un mare risc pentru Romania

politica

Europarlamentarul Siegfried Muresan avertizeaza ca presedintia romana a Consiliului UE se va transforma intr-un esec, intrucat Guvernul Dancila nu este deloc pregatit de aceasta „oportunitate”.

„Cum va putea ministrul Agriculturii, Petre Daea, sa obtina un consens pe viitorul Politicii Agricole Comune, cand si-a dovedit lipsa de competenta in a gestiona pesta porcina, ceea ce a dus la pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii romani? Cum va putea ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sa conduca o sedinta in care se iau decizii extrem de importante privind politicile de migratie si de securitate la nivel european, cand toata Europa stie ca acest ministru este raspunzator de atacurile jandarmilor asupra persoanelor care protestau pasnic in Piata Victoriei in data de 10 august? Or cata credibilitate ar avea acest Guvern in a negocia un acord privind bugetul multianual al UE post-2020, estimat la peste 1100 de miliarde de euro, cand consilierul economic al prim-ministrului si responsabilul de facto al politicilor economice in acest Guvern este un condamnat penal pentru fapte de coruptie?”, intreaba Muresan.

„Incepand de duminica mai raman doar 100 de zile pana cand Romania va prelua, pentru prima data, Presedintia Consiliului Uniunii Europene, la 1 ianuarie 2019. Este o mare oportunitate, pe care o primim doar o data la 14 ani, de a ne evidentia la nivel european, dar si de a pune prioritatile noastre pe lista prioritatilor europene. Din pacate, cu actualul guvern, riscam ca niciuna dintre aceste oportunitati sa nu fie fructificata, iar presedintia romana sa fie un esec.

In primul rand, cu doar 100 de zile inainte de a prelua acest mandat important, Guvernul Romaniei nu are niciun obiectiv concret de presedintie, lucru nemaiintalnit pana acum. Bulgaria, care a detinut presedintia in prima jumatate a acestui an, a avut drept obiectiv integrarea europeana a statelor din Balcanii de Vest. Austria, care detine in prezent presedintia, are, printre obiective, cresterea competitivitatii UE prin digitalizare. Estonia, detinatoare a presedintiei din a doua parte a anului 2017, a sustinut, printre prioritati, cresterea sigurantei in Europa. Guvernul Dancila a prezentat pana acum, in loc de prioritati concrete, doar o lista lunga in care au fost mentionate aproape toate subiectele de pe agenda europeana din ultimii ani. Faptul ca actualul guvern nu are niciun obiectiv concret si nici nu doreste sa il aiba este dovedit si de declaratia nefericita din aceasta saptamana a ministrului Finantelor, Eugen Teodorovici. Acesta a spus ca Romania nu trebuie sa promoveze obiective proprii in timpul Presedintiei Consiliului Uniunii Europene de anul viitor, ci are doar un rol de mediator. Este grav ca ministrul cu unul dintre cele mai importante portofolii din Guvern nu stie ca, pe langa rolul evident de mediator, fiecare tara isi asuma prioritati concrete de presedintie. De asemenea, si pe marile teme europene, unde avem rol de mediator, Romania trebuie sa-si asume obiective. Romanii merita mai mult decat o presedintie dupa motto-ul „vom trai si vom vedea” sau „lasa ca merge si asa”.

In al doilea rand, riscam un esec al presedintiei deoarece membrii cabinetului condus de prim-ministrul Dancila nu au pregatirea necesara sa gestioneze acest mandat. In timpul presedintiei romane se vor lua decizii extrem de importante in Consiliul UE. Aceste decizii vor trebui adoptate la nivel ministerial, in sedinte conduse de ministrii Guvernului Dancila. Or, cum va putea ministrul Agriculturii, Petre Daea, sa obtina un consens pe viitorul Politicii Agricole Comune, cand si-a dovedit lipsa de competenta in a gestiona pesta porcina, ceea ce a dus la pagube de sute de milioane de euro pentru fermierii romani? Cum va putea ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, sa conduca o sedinta in care se iau decizii extrem de importante privind politicile de migratie si de securitate la nivel european, cand toata Europa stie ca acest ministru este raspunzator de atacurile jandarmilor asupra persoanelor care protestau pasnic in Piata Victoriei in data de 10 august? Or cata credibilitate ar avea acest Guvern in a negocia un acord privind bugetul multianual al UE post-2020, estimat la peste 1100 de miliarde de euro, cand consilierul economic al prim-ministrului si responsabilul de facto al politicilor economice in acest Guvern este un condamnat penal pentru fapte de coruptie?

Nu in ultimul rand, Guvernul Dancila si-a pierdut intreaga credibilitate la nivel european in urma atacurilor repetate la statul de drept si la independenta justitiei. Niciun guvern european responsabil nu va avea incredere in deciziile propuse de un executiv care a atacat constant statul de drept si care a propus legi prin care este slabit actul justitiei. La fel cum niciun guvern european responsabil nu va privi cu seriozitate propunerile in domeniile economice ale unui executiv care a transformat Romania din una dintre cele mai stabile economii ale UE, in una dintre cele mai instabile economii, inregistrand cresteri-record ale inflatiei, deficitului bugetar si datoriei publice.

In cele sase luni in care vom detine presedintia, Europa se va uita spre noi mai mult decat s-a uitat vreodata de la momentul aderarii noastre. Din pacate, acest Guvern nu vede presedintia ca pe o oportunitate, ci ca pe o povara de care vrea sa scape cat mai repede.

Vreau o presedintie romana care sa lase mai mult in urma decat isi pot imagina prim-ministrul Dancila si ministrul Teodorovici. Vreau o presedintie cu rezultate concrete care sa schimbe in bine viata romanilor, nu doar o presedintie a declaratiilor vagi.

Presedintia este o oportunitate de a pune Romania pe harta Uniunii Europene, o oportunitate pe care, intr-o Uniune de 28 de state, o primim doar o data la 14 ani. Ne trebuie un guvern care sa stie cum sa obtina beneficii pentru Romania incluzand prioritatile noastre in cadrul prioritatilor europene. Mai avem 100 de zile la dispozitie pentru a oferi romanilor acel guvern care sa-i reprezinte cu cinste in timpul presedintiei”, afirma Muresan intr-un comunicat de presa remis redactiei aktual24.ro.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: