Guvernul de Videle in lupta cu inundatiile. Dancila si Carmen Dan evita sa se intalneasca cu oamenii afectati de viituri – Video

news

Guvernul Romaniei anunta ca premierul Viorica Dancila se deplaseaza in mai multe judete, „pentru a evalua pagubele si a identifica cele mai rapide solutii de sprijinire a oamenilor”. Pana in acest moment, Dancila a evitat sa se intalneasca cu oamenii care au fost grav afectati de inundatii.

Dancila, inconjurata de presa, s-a intalnit doar cu oficiali locali, evitamd sa mearga si in satele puternic afectate de viituri.

„Prim-ministrul Viorica Dancila, insotita de mai multi membri ai Cabinetului, se deplaseaza astazi in mai multe zone afectate de inundatii din judetele Buzau, Bacau, Covasna, Brasov, pentru a evalua pagubele si a identifica cele mai rapide solutii de sprijinire a oamenilor si comunitatilor afectate”, se arata intr-un comunicat al Executivului, transmis luni.

Aceeasi sursa arata ca premierul este insotit de ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, ministrul Transporturilor, Lucian Sova, si ministrul Agriculturii, Petre Daea.

Judetul Covasna a fost puternic lovit de inundatii. 260 de oameni si-au parasit gospodariile, de teama ca si-ar putea pierde viata, iar 90 de case au fost distruse aproape in totalitate. Numai in Lunca Marcus au fost luate de ape 50 de gospodarii.

La sfarsitul saptamanii trecute, 99 de localitati din 19 judete erau afectate de inundatii, iar peste 760 de oameni fusesera evacuati.

Duminica seara, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a declarat ca situatia din judetele grav afectate de inundatiile din ultimele zile s-a stabilizat, autoritatile actionand acum pentru indepartarea efectelor. Dan a precizat ca a discutat cu comisarul european Corina Cretu despre posibilitatea activarii mecanismului fondului de solidaritate al Uniunii Europene in cazul Romaniei, pentru a-i ajuta pe oamenii din zonele afectate cu alimente si cu repararea gospodariilor distruse de ape. Seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, a spus la randul sau ca unul dintre cele mai importante efecte ale inundatiilor din ultimele zile este prabusirea podului de cale ferata din comuna Budila, judetul Brasov, avand in vedere ca s-ar fi putut produce o tragedie daca in momentul in care a lovit viitura pe sina ar fi trecut un tren. Arafat a precizat ca la aceasta ora mai sunt evacuate 138 de persoane.

„Situatia s-a stabilizat, am terminat etapa de interventie pentru salvarea vietilor, acum actionam pentru indepartarea efectelor inundatiilor. Suntem dupa o perioada lunga de lupta, varful de intensitate a fost sambata, cand au fost si codurile rosii de inundatii. Din pacate, in aceste cinci zile au fost inregistrate efecte mai mult sau mai putin grave. Aceste efecte s-au facut simtite in 35 de judete, 185 de localitati si in Capitala. O arie foarte mare si o incercare foarte grea pentru autoritati”, a declarat ministrul de Interne duminica seara intr-o interventie telefonica la Antena 3.

Intrebata daca ar fi putut fi evitat decesul celor patru persoane din cauza vremii, inclusiv a copilului de 13 ani lovit de fulger, Carmen Dan a spus ca pompierii, fortele de ordine, transmit tot timpul informari si recomandari pe care cetatenii ar trebui sa le respecte. „Noi le spunem oamenilor ce trebuie sa faca, sa se adaposteasca. Cetateanul din Arges care s-a aventurat sa treaca cu calul un rau inot era cu siguranta informat si totusi s-a aventurat. Iata ca natura isi cere tributul”, a subliniat Dan.

Mai mult despre: ,

Comentarii: