Guvernul din Qatar neaga ca avionul care ii va fi oferit lui Donald Trump ar fi „un cadou”, dupa ce presa si opozitia americana au acuzat ca este vorba de o „mita de proportii”

externe

avion, Qatar, mita, Donald Trump

Presedintele Donald Trump este pregatit sa accepte un avion Boeing 747-8 jumbo de lux drept cadou din partea familiei conducatoare din Qatar in timpul calatoriei sale in Orientul Mijlociu de saptamana viitoare, iar oficialii americani spun ca acesta ar putea fi transformat intr-un potential avion prezidential.

Guvernul Qatarului a recunoscut discutiile dintre cele doua tari cu privire la posibilul transfer al unui avion care sa fie folosit temporar ca Air Force One al lui Trump, dar a negat ca avionul este oferit cadou sau ca a fost luata o decizie finala.

CNN a transmis ca Trump va folosi aeronava ca avion prezidential pana cu putin timp inainte de a parasi functia in ianuarie 2029, cand proprietatea va fi transferata fundatiei care supervizeaza biblioteca sa prezidentiala, care urmeaza sa fie construita.

Potrivit presei americane se astepta ca acest „cadou” sa fie anuntat atunci cand Trump va vizita Qatarul, ca parte a unei calatorii care include, de asemenea, opriri in Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite, prima calatorie externa extinsa a celui de-al doilea mandat al sau.

Dar, la cateva ore dupa stire, Ali Al-Ansari, atasatul media al Qatarului, a declarat: „Afirmatiile conform carora un avion este oferit de Qatar guvernului Statelor Unite in timpul viitoarei vizite a presedintelui Trump sunt inexacte”.

Posibilul transfer al unui avion pentru utilizare temporara ca Air Force One este in prezent in curs de examinare intre Ministerul Apararii din Qatar si Departamentul american al Apararii. Dar chestiunea ramane in curs de examinare de catre departamentele juridice respective si nu a fost luata nicio decizie.

Intre timp, oficialii administratiei, anticipand intrebarile cu privire la acceptarea de catre presedinte a unui cadou atat de mare din partea unui guvern strain, au pregatit o analiza care sustine ca acest lucru ar fi legal.

O clauza din Constitutia americana interzice oricarei persoane care detine o functie guvernamentala sa accepte orice cadou, emolument, functie sau titlu de la orice rege, print sau stat strain, fara acordul Congresului.

Un expert in etica guvernamentala, Kathleen Clark de la Facultatea de Drept a Universitatii Washington din St. Louis, l-a acuzat pe Trump ca s-a angajat sa exploateze puterea guvernului federal, nu in numele unor obiective politice, ci pentru a acumula averi personale. Acest lucru este scandalos”, a spus Clark. „Trump crede ca va scapa de asta”.

Liderul minoritatii din Senat, Chuck Schumer, a ironizat sloganul politic „America first” al lui Trump. „Nimic nu spune America First ca un avion Air Force One, facut cadou de Qatar”, a declarat democratul din New York. „Nu este doar o mita de proportii, este influenta straina premium cu spatiu suplimentar pentru picioare.”

Air Force One este un Boeing 747 modificat. Exista doua aeronave identice de acest gen, care au mai mult de 30 de ani vechime, iar presedintele zboara pe ambele. Boeing Inc. are contractul de productie a versiunilor actualizate, dar livrarea a fost amanata in timp ce compania a pierdut miliarde de dolari pe proiect.

Livrarea primului avion a fost amanata pentru 2027 si a celui de-al doilea pentru 2028, ultimul an complet al mandatului lui Trump.

Trump intentioneaza sa transforme avionul Qatari intr-un avion pe care sa poata zbura in calitate de presedinte, Air Force planuind sa ii adauge comunicatii securizate si alte elemente clasificate. Dar acesta va avea in continuare capacitati mai limitate decat avioanele existente care au fost construite pentru a servi drept Air Force One, precum si alte doua aeronave aflate in prezent in constructie, potrivit unui fost oficial american.

Avioanele existente folosite ca Air Force One sunt puternic modificate pentru a oferi capacitati de supravietuire a presedintelui intr-o serie de situatii neprevazute, inclusiv ecranare impotriva radiatiilor si tehnologie antiracheta. Acestea includ, de asemenea, o varietate de sisteme de comunicatii pentru a permite presedintelui sa ramana in contact cu armata si sa emita ordine de oriunde din lume.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: