Guvernul „Harvard” de la Sofia a expulzat vineri 10 diplomati rusi din Bulgaria: „Activitati neconforme Conventiei de la Venetia privind relatiile diplomatice”

externe

Ministerul Afacerilor Externe din Bulgaria a anuntat vineri intr-un comunicat ca a declarat 10 diplomati rusi „personae non gratae” si le-a dat termen 72 de ore sa paraseasca tara, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Cei 10 au fost expulzati pentru „activitati neconforme Conventiei de la Venetia privind relatiile diplomatice”, formula folosita adesea pentru a semnala activitati de spionaj.

Intr-o declaratie postata pe site-ul sau, MAE bulgar a informat ca premierul Kiril Petkov a fost consultat in legatura cu expulzarile si ca ambasadorul Rusiei la Sofia a fost informat la randul sau.

Citeste si: Si Bulgaria ne-a luat-o inainte. Kiril Petkov, absolvent Harvard si activist anticoruptie, a devenit prim-ministru

Acesta este cel de-al doilea val de expulzari de diplomati rusi din Bulgaria. La 2 martie, Sofia a expulzat doi diplomati rusi pe fondul unor acuzatii potrivit carora cei doi ar fi fost implicati in activitati de spionaj.

Bulgaria, cel mai apropiat aliat al Moscovei in timpul Razboiului Rece, dar care a devenit intre timp stat membru al UE si NATO, a condamnat invazia rusa in Ucraina.

Cu anuntul de vineri, Sofia a expulzat in total 20 de diplomati rusi suspectati de spionaj incepand din octombrie 2019.

Luni, Slovacia, alt stat membru UE si NATO, a expulzat trei membri ai personalului ambasadei ruse de la Bratislava, pe baza unor informatii primite de la serviciile sale secrete.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: