Guvernul ia bani din profitul Hidroelectrica pentru a compensa facturile la energie: „Bani exista, trebuie sa ajunga la romani”

news

Efortul bugetar pentru compensarea facturilor la energie va fi acoperit anul acesta din dividendul suplimentar al Hidroelectrica, care este de 800 milioane lei, iar la gaze exista si sursa de finantare din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea pretului, a declarat, miercuri seara, ministrul Energiei, Virgil Popescu.

„Efortul bugetar in anul acesta este acoperit integral numai din dividendul suplimentar al Hidroelectricii, care este de 800 milioane de lei. A fost un dividend suplimentar pentru ca Hidroelectrica si Nuclearelectrica sunt cele doua companii care nu platesc certificate de CO2, au costuri de productie mai mici, dar vand la pretul pietei, care este dat de cel mai mare pret din piata.

Cel mai mare pret din piata este la energia produsa pe baza de carbune, pentru ca acolo se mai adauga inca 60 de euro, luna trecuta au fost 55, costul certificatelor de CO2. Bani exista. La gaze avem sursa de finantare si din impozitul pe venitul suplimentar din dereglementarea pretului la gaze naturale, unde peste 85 de lei (pe MWh n.r.) se impoziteaza venitul obtinut cu 80%. Oricum, si de acolo practic s-au dublat incasarile la bugetul de stat din impozitul pe venitul suplimentar”, a explicat Virgil Popescu la TVR1.

Ministrul a subliniat ca nu se pune problema sa nu existe bani, deoarece se aduna bani la buget, dar acestia „trebuie sa ajunga la romani, sa compenseze cresterea de preturi”.

„Eu am spus ca este normal sa lasam piata libera, pretul sa fie stabilit liber. Este o situatie conjuncturala de piata in momentul de fata. Nu cred ca va fi pentru foarte multa vreme la gaze naturale acest lucru. Se aduna bani la buget, dar acestia nu trebuie lasati la buget. Acestia trebuie sa se intoarca ori intr-un fond,…dar sa ajunga la romani, sa compenseze cresterea aceasta de preturi. Si acelasi lucru vrem sa-l facem si pentru IMM-uri”, a spus Virgil Popescu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: