Guvernul ii va plati unui protestatar 4.500 de euro. Amendat abuziv de jandarmi, el a intentat proces la CEDO

news

Guvernul Romaniei trebuie sa-i plateasca 4.500 de euro unui cetatean roman drept daune materiale si morale, pentru ca acesta sa-si retraga un proces intentat Romaniei la CEDO. Barbatul a fost amendat de jandarmi dupa ce a participat la un protest pe trotuarul de langa curtea Parlamentului Romaniei.

Detaliile apar intr-o decizie data de Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO). Magistratii europeni au decis, pe 18 octombrie, sa scoata de pe rol procesul intentat de barbat Romaniei, dupa ce a observat ca acesta a facut o intelegere amiabila cu Guvernul.

„La 26 iunie 2018 si 16 iulie 2018, Curtea a primit declaratiile de intelegere amiabila semnate de parti in baza carora reclamantul a fost de acord sa renunte la orice alte cereri impotriva Romaniei cu privire la faptele care au dat nastere acestei cereri in schimbul unui angajament al Guvernului de a-i plati 4.500 (patru mii cinci sute de euro) pentru a acoperi orice daune materiale si morale, precum si costuri si cheltuieli, care vor fi convertite in moneda statului parat la rata aplicabila la data platii si vor fi libere de orice taxe care ar putea fi aplicabile”, se arata in hotararea CEDO, citata de ziare.com.

Banii urmeaza sa fie platiti in termen de trei luni de la data comunicarii deciziei luate de Curte.

In cazul neachitarii acestei sume in perioada mentionata de trei luni, Guvernul s-a angajat sa plateasca o dobanda simpla, de la expirarea perioadei respective pana la decontare, la o rata egala cu rata marginala de imprumut a Bancii Centrale Europene in perioada prestabilita, plus trei puncte procentuale, explica CEDO.

Magistratii precizeaza ca plata va constitui solutia finala a cazului.

Potrivit CEDO, la 19 noiembrie 2013, reclamantul a primit prin posta o amenda administrativa, data de Jandarmerie, in legatura cu faptul ca pe 7 noiembrie 2013 a fost implicat la Bucuresti intr-o demonstratie publica neautorizata pe trotuarul de langa curtea Parlamentului Romaniei.

Initial, Judecatoria Sectorului 5 a decis anularea contraventiei.

La 22 iunie 2015, Tribunalul Bucuresti a mentinut sanctiunea aplicata reclamantului, considerand ca demonstratia ar fi trebuit sa fie autorizata in prealabil avand in vedere ca aceasta a avut loc in spatiul public si nu doar „in exteriorul … sediului entitatilor publice … juridice”, circumstante in care nu ar fi fost necesara o autorizare prealabila in conformitate cu articolul 3 din Legea nr. 60/1991 privind desfasurarea demonstratiilor publice.

Hotararea atacata a fost comunicata reclamantului la data de 8 iulie 2016.

Reclamantul s-a plans, in temeiul articolului 10 din Conventie, ca interpretarea excesiv de restrictiva a notiunii „in exteriorul … sediului entitatilor publice … juridice” constituie o ingerinta disproportionata in ceea ce priveste dreptul sau la libera exprimare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: