Guvernul indian interzice total manifestatiile de solidaritate cu cauza palestiniana si cere clericilor musulmani sa nu mentioneze conflictul din Israel in predicile lor

externe

India, interdictie, manifestatii, pro-palestina, Kasmir

Din capitalele occidentale pana in statele musulmane, mitingurile de protest fata de razboiul dintre Israel si Hamas au tinut prima pagina a ziarelor. Dar un loc cunoscut pentru pozitia sa pro-palestiniana vocala a fost vizibil tacut: Kasmirul controlat de India. Autoritatile indiene au interzis orice protest de solidaritate in Kasmirul cu majoritate musulmana si au cerut predicatorilor musulmani sa nu mentioneze conflictul in predicile lor, au declarat pentru Associated Press locuitorii si liderii religiosi.

Restrictiile fac parte din eforturile Indiei de a limita orice forma de protest care s-ar putea transforma in cereri de incetare a dominatiei guvernului de la New Delhi in regiunea disputata. Ele reflecta, de asemenea, o schimbare in politica externa a Indiei, sub conducerea premierului populist Narendra Modi, care se indeparteaza de sprijinul sau de lunga durata pentru palestinieni, spun analistii.

India a oscilat mult timp intre cele doua tabere aflate in conflict, avand legaturi istorice apropiate cu ambele parti. Desi a condamnat cu fermitate atacul din 7 octombrie al grupului militant Hamas si si-a exprimat solidaritatea cu Israelul, guvernul indian a indemnat la respectarea dreptului umanitar international in Gaza, pe fondul cresterii numarului de morti in randul civililor.

„Din perspectiva musulmanilor, Palestina ne este foarte draga si, in esenta, trebuie sa ne ridicam vocea impotriva opresiunii de acolo. Dar suntem fortati sa tacem”, a declarat Mirwaiz Umar Farooq, un lider cheie al rezistentei si un cleric musulman. El a spus ca a fost plasat in arest la domiciliu in fiecare vineri de la inceputul razboiului si ca rugaciunile de vineri au fost interzise in cea mai mare moschee din regiune, in Srinagar, principalul oras din Kasmir.

Sentimentul anti-indian este profund in regiunea himalayana, care este impartita intre India si Pakistan si revendicata de ambele parti in intregime. In 2019, guvernul de la New Delhi a eliminat semiautonomia regiunii, limitand drastic orice forma de disidenta, libertatile civile si libertatea presei.

Localnicii din Kasmir au manifestat de mult timp o puternica solidaritate cu palestinienii si au organizat adesea mari proteste anti-Israel in timpul luptelor anterioare din Gaza. Aceste proteste s-au transformat adesea in ciocniri de strada, cu cereri de incetare a dominatiei Indiei si zeci de victime.

Modi, un nationalist hindus convins, a fost unul dintre primii lideri globali care si-a exprimat rapid solidaritatea cu Israelul si a calificat atacul Hamas drept „terorism”. Cu toate acestea, la 12 octombrie, Ministerul de Externe al Indiei a emis o declaratie prin care a reiterat pozitia guvernului de la New Delhi in sprijinul infiintarii unui „stat palestinian suveran, independent si viabil, care sa traiasca in cadrul unor granite sigure si recunoscute, alaturi de Israel, in pace cu acesta”.

Doua saptamani mai tarziu, India s-a abtinut in timpul votului din Adunarea Generala a Natiunilor Unite care a cerut o incetare a focului umanitar in Gaza, o abatere de la votul sau obisnuit. „Acest lucru este neobisnuit”, a declarat Michael Kugelman, director al Institutului Asia de Sud al Wilson Center. India „vede asaltul Israelului asupra Gaza ca pe o operatiune de contraterorism menita sa elimine Hamas si nu sa vizeze direct civilii palestinieni, exact asa cum vede Israelul conflictul”, a spus Kugelman.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: