Guvernul intervine sa-l salveze pe Dragnea, dupa ce a fost prins ca a facut blat cu „statul paralel”. A semnat protocol cu SRI

politica

Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP) face precizari, joi seara, legat de protocoale incheiate cu Serviciul Roman de Informatii (SRI) in 2007 de catre Ministerul Integrarii Europene si in 2012 de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului, sustinand ca acestea au avut ca obiect problematica prevenirii si combaterii terorismului si a atacurilor cibernetice, iar emitentul acestor documente este SRI. MDRAP sustine ca protocolul din 2012 a fost semnat de ministrul de la acea data Eduard Hellvig, documentul fiind revizuit in anul 2014 si aplicat pana in prezent. Precizarile sunt facute dupa ce G4Media a scris despre un protocol incheiat cu SRI de catre Ministerul Dezvoltarii Regionale in 2014, cand ministru era liderul PSD, Liviu Dragnea.

Intr-un comunicat de presa transmis joi seara, „in urma aparitiei in presa a unor informatii referitoare la protocoalele incheiate intre Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice si Serviciul Roman de Informatii”, MDRAP precizeaza ca in anul 2007 a fost semnat un protocol de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii si Ministerul Integrarii Europene in problematica prevenirii si combaterii terorismului, revizuit in anul 2008.

„In anul 2012, ministrul de la acea data, Eduard Hellvig, a semnat un Protocol de cooperare intre Serviciul Roman de Informatii si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului privind crearea cadrului tematic necesar schimbului de informatii prin intermediul Sistemului Informatic Integrat, protocol revizuit in anul 2014 si aplicat pana in prezent”, arata MDRAP, citat de news.ro.

Institutia precizeaza ca aceste protocoale au ca obiect problematica prevenirii si combaterii terorismului si a atacurilor cibernetice.

De asemenea, Ministerul Dezvoltarii spune ca aceste documente au fost emise de SRI si nu pot fi facute publice, fiind sub incidenta legii privind informatiile clasificate.

„Mentionam ca emitentul acestor documente este Serviciul Roman de Informatii, iar documentele se afla sub incidenta Legii nr. 182/2002 privind protectia informatiilor clasificate, a H.G. nr. 585/2002 pentru aprobarea standardelor nationale de protectie a informatiilor clasificate in Romania si a H.G. nr. 781/2002 privind protectia informatiilor secrete de serviciu, neputand fi difuzate in copie sau in format electronic”, adauga Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice.

Precizarile au fost facute dupa ce G4Media a scris ca liderul PSD, Liviu Dragnea, a semnat in 2014, cand era vicepremier si ministru al Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, un protocol secret de colaborare cu Serviciul Roman de Informatii, dupa cum reiese dintr-un raspuns oficial furnizat unui cititor de catre Ministerul Dezvoltarii, condus de Paul Stanescu. Din raspunsul oficial rezulta ca la minister au fost semnate in total patru protocoale cu SRI: in 2007, 2008, 2012 si 2014.

Liviu Dragnea a fost ministru al dezvoltarii regionale in perioada 21 decembrie 2012 – 17 decembrie 2014. Dragnea a declarat despre protocoalele cu SRI ca ”reprezinta baza scrisa pentru un sistem de politie politica”.

Primul care a dezvaluit in spatiul public ca Liviu Dragnea ar fi semnat un protocol cu SRI a fost deputatul USR, Lucian Stanciu-Viziteu. Acesta a cerut pe data de 18 iunie, intr-un comunicat, ca SRI si Ministerul Dezvoltarii sa faca public acest protocol.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: