Guvernul israelian ar fi aproape de semnarea unui acord pentru eliberarea ostaticilor

externe

ostatici

Surse guvernamentale israeliene au declarat pentru Euronews ca un acord de eliberare a persoanelor rapite de militantii Hamas in Israel la 7 octombrie este aproape finalizat. Pe de alta parte, Casa Alba face presiuni asupra Israelului pentru a atenua criza umanitara din Fasia Gaza.

La mai mult de sase saptamani de la rapirea lor, surse guvernamentale israeliene au declarat ca un acord conditionat pentru eliberarea a peste 240 de persoane retinute de gruparea militanta Hamas este aproape finalizat.

Se asteapta ca 40 de copii si aproximativ 20 de femei si batrani sa fie eliberati in schimbul unei incetari a focului de trei pana la cinci zile si a eliberarii palestinienilor detinuti in inchisorile israeliene.

Familiile ostaticilor fac presiuni tot mai mari asupra guvernului israelian pentru ca acordul sa fie incheiat.

Pana acum, Hamas a eliberat patru ostatici, inclusiv Yocheved Lifshitz, in varsta de 85 de ani, luna trecuta.

Sotul ei, Oded Lifshitz, in varsta de 83 de ani, ramane ostatic.

Se crede ca cei rapiti de Hamas – printre care se numara si cetateni straini – sunt tinuti in tunelurile din Fasia Gaza.

Fiica lui Yocheved si a lui Oded, Sharone Lifshitz, a declarat ca atacul Hamas si luarea de ostatici i-au traumatizat pe israelieni.

„Atat de multi din comunitatea noastra sunt morti. Atat de multi sunt ostatici. Casa noastra este arsa. Comunitatea noastra este dispersata in toata tara. Inima mamei mele este in Gaza, alaturi de ceilalti oameni de acolo”, a spus ea.

In timp ce Yocheved Lifshitz a declarat ca nu a avut nicio urma de rautate fata de poporul palestinian dupa calvarul ei, fiica ei a spus ca nu se poate spune acelasi lucru despre Hamas.

„Intreaga Gaza este luata ostatica de Hamas. Acesti oameni sunt niste criminali. Sunt o organizatie terorista care este mai rea decat ISIS, mai rea decat Boko Haram. Crimele pe care le-au comis sunt imposibil de spus chiar si la stirile de seara”, a spus Yocheved Lifshitz.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: