externe

Guvernul lui Viktor Orban a aprobat „legea privind protectia suveranitatii”, prin care orice cetatean maghiar poate fi acuzat ca sustine „interese straine”

Guvernul populist de dreapta al Ungariei a aprobat o lege controversata, aparent pentru a se apara impotriva „cresterii interferentelor politice nejustificate din partea unor persoane sau grupuri straine”. Mass-media independente si grupurile de aparare a drepturilor au condamnat miercuri legislatia aprobata de guvernul populist de dreapta din Ungaria, care va permite autoritatilor sa investigheze si sa urmareasca penal persoanele acuzate de subminarea suveranitatii tarii.

Masura impune serviciilor secrete din Ungaria sa asiste autoritatea in investigatiile sale si permite pedepse cu inchisoarea de pana la trei ani pentru oricine este condamnat pentru incalcarea noii legi. Opozantii din parlamentul de la Budapesta au comparat-o cu legea „agentului strain” din Rusia si spun ca limbajul sau larg poate fi folosit pentru a viza in mod arbitrar criticii guvernului. Prim-ministrul de dreapta al tarii, Viktor Orban, a fost acuzat de mult timp ca a preluat controlul asupra majoritatii mass-mediei din Ungaria si ca a construit un sistem politic autocratic care submineaza normele democratice, scrie Euronews.

Reprezentantii a zece institutii de presa independente au semnat o scrisoare deschisa in care au denuntat legea, afirmand ca guvernul ungar i-a acuzat pe nedrept ca „servesc interese straine” „Aceasta este o minciuna deliberata, care defaimeaza nu numai redactiile de stiri care fac o munca vitala pentru democratie, ci si pe maghiarii care le privesc, asculta si citesc continutul”, au scris posturile, adaugand ca redactiile independente din Ungaria au fost transparente si nu au beneficiat de „fonduri sau subventii ascunse”.

Guvernul Ungariei sustine ca legea este menita sa impiedice partidele politice sa primeasca fonduri din strainatate pentru campaniile electorale, asa cum sustine ca a facut o coalitie de sase partide de opozitie inainte de alegerile parlamentare din 2022, care au dus la castigarea cu usurinta de catre Orban a unui al patrulea mandat consecutiv la putere.

In noiembrie, Dunja Mijatovic, comisarul pentru drepturile omului al Consiliului Europei, a indemnat guvernul Ungariei sa retraga proiectul de lege, afirmand ca acesta „reprezinta un risc semnificativ pentru drepturile omului si ar trebui abandonat”. Daca legea va fi adoptata, a scris Mijatovic la acea vreme, aceasta ar oferi guvernului Ungariei „si mai multe oportunitati de a reduce la tacere si de a stigmatiza vocile independente si oponentii”.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Elicopterul in care se afla presedintele iranian Ebrahim Raisi a fost gasit complet ars – toti pasagerii sunt probabil decedati

Echipele de salvatori nu au detectat luni ''niciun semn'' de viata umana in elicopterul la…

15 minute ago

Spania se declara „jignita” de declaratiile presedintelui Argentinei si isi retrage ambasadorul de la Buenos Aires: „Cuvinte extrem de grave”

Spania a anuntat duminica rechemarea ambasadoarei sale din Argentina, dupa ce presedintele ultra-liberal argentinian, Javier…

9 ore ago

Basescu: „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o figura de prostalaul Europei”

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat ca „Romania reuseste in ultima vreme sa faca o…

8 ore ago

Miting cu Clotilde Armand in Piata Victoriei: „Suntem multi. Marcele, suntem hotarati sa te trimitem inapoi la covrigarie”

Primarul Sectorului 1, Clotilde Armand, a organizat duminica un mars pana in Piata Victoriei. Ea…

10 ore ago

Arsenal in casele unor interlopi din Rosiori de Vede: macete, topoare, sabii. 11 barbati au fost retinuti

Politistii au descoperit, duminica, in timpul unor perchezitii in locuintele unor interlopi locali un intreg…

9 ore ago