externe

Guvernul Meloni intervine pentru a limita influenta chinezilor in cadrul companiei Pirelli. Impune reguli destinate sa protejeze „autonomia Pirelli”

Guvernul italian a luat vineri masuri pentru a limita influenta grupului chinez Sinochem Holdings Corp la producatorul italian de anvelope Pirelli, inclusiv printr-o obligatie referitoare la o majoritate calificata pentru deciziile strategice adoptate de consiliul director al companiei, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Sinochem este cel mai mare actionar la Pirelli, controland 37% la actiuni.

Decizia autoritatilor de la Roma vine dupa ce in luna martie Sinochem a informat guvernul italian despre planurile sale de a revizui actualul pact al actionarilor incheiat cu Camfin, vehiculul de investitii al directorului general de la Pirelli, Marco Tronchetti Provera.

Cabinetul condus de premierul Giorgia Meloni a analizat acest pact al actionarilor in conformitate cu regulile destinate protejarii activelor considerate strategice pentru Italia, intr-un moment in care relatiile dintre China si tarile occidentale au intra intr-o faza tensionata.

Anterior, sursele au dezvaluit pentru Reuters ca Guvernul de la Roma era ingrijorat cu privire la influenta Sinochem la Pirelli, deoarece pactul revizuit ar fi permis grupului chinez sa numeasca mai multi membri in boardul firmei italiene si posibil chiar sa numeasca viitorul director general.

Vineri, autoritatile de la Roma au anuntat ca au impus reguli destinate sa protejeze „autonomia Pirelli”, inclusiv o cerinta conform careia „unele” decizii strategice ale consiliului director vor trebui aprobate de cel putin 80% din directori. Pe de alta parte, guvernul italian a spus ca a acceptat unele propuneri facute de Sinochem ca raspuns la ingrijorarile grupului chinez, si de asemenea a mentionat masuri specifice pentru a proteja tehnologiile sensibile care pot fi incorporate in anvelopele Pirelli.

Compania italiana urmeaza sa numeasca un nou bord la reuniunea actionarilor din 31 iulie, iar actualul director general adjunct Giorgio Bruno urmeaza sa fie numit in postul de director general in timp ce actualul CEO, Tronchetti Provera, care a condus Pirelli incepand din 1992, va ramane in postul de vicepresedinte.

Infiintata in 1872, Pirelli este una din cele mai prestigioase companii italiene. Pirelli este specializata in productia de anvelope de top pentru constructori auto premium precum Ferrari, Porsche si BMW. In plus, Pirelli este si singurul furnizor de pneuri pentru bolizii din cursele de Formula 1.

Grupul Pirelli a intrat in Romania in anul 2004, cand a infiintat compania „Pirelli Tyres Romania”. Constructia fabricii de anvelope de la Slatina este un proiect greenfield inceput in 2005, iar primele anvelope au fost fabricate in 2006.

Foto: ro.depositphotos.com

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Rusia ar vrea sa construiasca statiuni turistice de lux in valoare de zeci de miliarde de euro in orasele ucrainene devastate. „Monte Carlo” la Mariupol

Rusia planuieste sa construiasca cel putin 12 statiuni turistice de lux in sudul Ucrainei ocupate…

O oră ago

Cursa pentru sefia NATO. Rutte, despre opozitia Budapestei: „Sunt optimist cu prudenta in ceea ce priveste Ungaria”

Premierul olandez, Mark Rutte, a declarat marti ca este "optimist cu prudenta" ca Ungaria va…

8 minute ago

Sinucidere a unui important afacerist din Italia, presedintele grupului Fincantieri. O arma de foc a fost gasita in apropierea corpului sau

Claudio Graziano, presedintele grupului italian Fincantieri, cea mai importanta companie de constructie de nave in…

30 de minute ago

Sondaj in Ucraina: 70% considera ca Zelenski trebuie sa ramana in functie pana la sfarsitul razboiului

O mare majoritate a ucrainenilor continua sa-l considere pe Volodimir Zelenski presedintele lor legitim, in…

2 ore ago

Pentagonul apeleaza la SpaceX, Blue Origin, ULA pentru pentru plasarea pe orbita a unor sateliti de securitate in valoare de 5,6 miliarde de dolari

Departamentul Apararii al SUA a selectat companiile Blue Origin, SpaceX si United Launch Alliance (ULA)…

2 ore ago