Guvernul, mesaj diversionist dupa anuntul Presedintiei. Sustine ca Iohannis va lasa fara bani pensionarii, mamele si copiii

actualitate

Guvernul a sustinut, vineri, ca refuzul presedintelui de a convoca de urgenta CSAT pentru avizarea rectificarii bugetare afecteaza negativ economia, dupa ce seful statului a convocat sedinta CSAT pe 4 septembrie.

”Guvernul Romaniei isi intelege pe deplin responsabilitatile pe care le are pentru asigurarea bunei guvernari si va lua toate masurile necesare pentru plata integrala si la timp a pensiilor, alocatiilor si indemnizatiilor pentru copii, salariilor bugetarilor, asigurarea serviciilor medicale si a sigurantei cetatenilor, buna functionare a institutiilor statului, in pofida incercarilor presedintelui Romaniei Klaus Iohannis de blocare a adoptarii primei rectificari bugetare din acest an. Refuzul presedintelui Romaniei de a convoca de urgenta CSAT pentru avizarea proiectului rectificarii bugetare poate periclita nu doar veniturile categoriilor cele mai vulnerabile, adica pensionarii, mamele si copiii, ci si accesul pacientilor la serviciile medicale”, se arata intr-un comunicat de presa remis Mediafax.

Executivul ii solicita public presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, sa acorde importanta cuvenita proiectului rectificarii bugetului pentru 2018 pentru a nu aduce grave prejudicii garantarii drepturilor romanilor la sanatate, pensie, siguranta publica si bunei functionari a institutiilor statului.

Guvernul prezinta, in comunicatul de presa, punctual, riscurile existente in cazul in care rectificarea bugetara nu este adoptata de urgenta.

Fonduri suplimentare pentru pensii si alte drepturi sociale

Avand in vedere modificarea Legii pensiilor, recent adoptata de Parlament si promulgata de presedintele Klaus Iohannis, precum si cresterea numarului de beneficiari ai alocatiilor pentru copii, indemnizatiilor de crestere a copilului si stimulentelor de reinsertie pentru mamele care revin mai devreme in activitate, este nevoie de o suplimentare a sumelor alocate initial Ministerului Muncii si Justitiei Sociale. Mai exact, pentru plata pensiilor, conform noilor prevederi legale, este nevoie de o suplimentare cu 1,3 miliarde de lei, iar pentru plata celorlalte drepturi cuvenite copiilor si parintilor acestora este nevoie de o crestere a bugetului cu 450 de milioane de lei.

Resurse mai mari pentru sanatate

In domeniul sanatatii, nealocarea la timp a unor resurse suplimentare pune in pericol accesul la tratament al pacientilor care sufera de afectiuni grave, asigurarea rezervelor de sange, si asa insuficente, necesare in unitatile sanitare pentru realizarea transfuziilor sanguine, precum si trimiterea la tratament in strainatate a pacientilor pentru care nu poate fi asigurat tratament in Romania. In proiectul rectificarii bugetare au fost prevazute in plus 65 milioane lei pentru tratamentul bolnavilor cu infectie HIV/SIDA, 38 de milioane de lei pentru achizitionarea reactivilor, pungilor de recoltare a sangelui, materialelor sanitare si tichetelor de masa, 5 milioane de lei pentru Programul National de prevenire, supraveghere si control al tuberculozei si a 10 milioane lei pentru salvarea vietii pacientilor care nu pot fi tratati in Romania.

De asemenea, neadoptarea la timp a rectificarii bugetare, implica riscuri in ceea ce priveste plata integrala si la timp a drepturilor salariale ale personalului din sistemul medical, desi exista resurse bugetare disponibile pentru asigurarea acestora.

Intarzierea aprobarii rectificarii pune in pericol si asigurarea medicamentelor si tratamentelor gratuite si compensate pentru urmatoarele luni, pentru pacientii cronici cu afectiuni grave: oncologice, diabet, persoanele care au nevoie de dializa si cele care sufera de boli rare.

Siguranta cetateanului

Protectia si siguranta cetateanului au nevoie de mijloace de interventie, personal pregatit si motivate si resurse adecvate. Prin rectificarea bugetara, Guvernul a prevazut bani in plus pentru dotarea structurilor MAI cu mijloace de interventie, pentru mentenanta elicopterelor care asigura sprijin aerian in special in misiunile SMURD de salvare de vieti omenesti, echipamente si carburanti.
De asemenea, rectificarea bugetara cuprinde si sumele necesare pentru suplimentarea personalului MAI, prin incadrarea atat a tinerilor absolventi din institutiile proprii de invatamant, cat si din sursa externa, plata orelor suplimentare efectuate in afara programului normal de lucru pentru personalul cu statut special care are atributii in domeniul ordinii si sigurantei publice, in respectarea regimului frontierei de stat a Romaniei, in situatii de urgenta etc. Sumele suplimentare au fost prevazute prin rectificarea bugetului avand in vedere ca temeiul legal pentru plata acestora a fost adoptat de Parlament incepand cu data de 1 aprilie 2018.

Controlul si combaterea pestei porcine africane

Controlul si combaterea pestei porcine africane pe teritoriul Romaniei a determinat masuri urgente si ferme de interventie, care necesita fonduri suplimentare alocate Autoritatii Nationale Sanitar Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor. Prin proiectul rectificarii bugetare sunt asigurate resurse pentru plata compensatiilor pentru animalele sacrificate, achizitionarea de dezinfectanti, incineratoare mobile, transportul animalelor sacrificate etc. Intarzierea adoptarii rectificarii bugetare afecteaza buna desfasurare a Programului de control si combatere a pestei porcine africane.

Sprijin pentru agricultura

Impactul financiar al amanarii rectificarii bugetare este estimat la 1,75 miliarde de euro – 0,8% din PIB si este generat de intarzierea asigurarii finantarii campaniei agricole de toamna si a investitiilor in zootehnie pentru sectorul avicol, respectiv sectorul de reproductie la suine. In aceste conditii, costurile de productie ar putea creste cu 10% tocmai in perioada de pregatire a terenurilor si este pusa in pericol plata la timp a subventiei pentru motorina – 100 de milioane de lei.

Totodata, se compromit platile directe prin programul FEGA pentru ca se amana finantarea cu 14,65 milioane de lei a acestui sector.

La ANIF, lipsa fondurilor pentru reparatii la 38 de amenajari de irigatii va avea un impact economic estimat la 1 miliard de euro, in conditiile secetei prelungite.

Fonduri europene nerambursabile

Fondurile europene nerambursabile reprezinta o resursa extrem de importanta pentru dezvoltarea Romaniei, motiv pentru care Guvernul a facut eforturi sustinute pentru contractarea cat mai multor proiecte finantate din bani europeni.
Prin amanarea rectificarii bugetare, se intarzie incheierea contractelor de finantare prin Programul Operational Capital Uman, in valoare de aproximativ 1.120 milioane euro, din care contributie de la Uniunea Europeana in valoare de 952 milioane euro.
Aceste proiecte se regasesc in domenii vitale pentru romani:
 Sanatate – cca 400 milioane euro;
 Educatie – cca 320 milioane euro;
 Piata fortei de munca – cca 100 milioane euro;
 Protectia copilului – cca 300 milioane euro.

Investitii in infrastructura locala

Prin Programul National de Dezvoltare Locala, se finanteaza obiective de investitii locale cu impact pentru viata de zi cu zi a oamenilor: investitii in proiecte de realizare a drumurilor judetene, comunale, strazi, alimentare cu apa, canalizare, scoli, lucrari care se realizeaza in special in sezonul de vara. Suma decontata de administratia locala a ajuns la 500 milioane lei si este necesara suplimentarea fondurilor destinate acestui program.

Neaprobarea la timp a rectificarii bugetului de stat va determina intarzierea finantarii acestor investitii si neplata la timp a lucrarilor executate, acestea fiind estimate la 300 de milioane de lei.

De asemenea, unitatile administrativ-teritoriale au formulat numeroase solicitari de suplimentare a sumelor de echilibrare alocate de la bugetul de stat pentru asigurarea cheltuielilor de functionare, iar consiliile judetene intampina dificultati in finantarea sistemului de protectie a copilului si centrelor de asistenta sociala a persoanelor cu handicap.

Investitii in infrastructura de transport

Incercarea de blocare a adoptarii rectificarii bugetare afecteaza si proiecte esentiale din domeniul transporturilor, cum ar fi: lucrari de intretinere si reparatii pe retelele de drumuri nationale si autostrazi, lucrari de reparatie capitala a liniilor de cale ferata.

Totodata, determina intarzieri in decontarea facilitatilor de calatorie pentru operatorii de transport public de calatori cu consecinte asupra activitatii transportatorilor care asigura servicii pentru studenti, elevi, pensionari, veterani de razboi si revolutionari. Se pot inregistra arierate, insolvente etc. ceea ce poate genera noi procese pe rol, conducand inevitabil la majorarea sumelor datorate de la bugetul de stat.

Sprijinirea mediului de afaceri

Programele de sustinere a antreprenorilor romani sunt puse in pericol prin amanarea rectificarii bugetare. In proiectul de rectificare sunt alocate suplimentar 14 milioane de lei pentru participarea companiilor romanesti la 18 targuri si expozitii externe, sub pavilion de tara. Peste 150 de firme participante, potential exportatoare, sunt afectate.

De asemenea, Programul de sustinere a internationalizarii operatorilor economici romani nu mai poate fi lansat in august 2018, cum era programat initial. Programul consta in subventionarea participarii companiilor romanesti la targuri si expozitii internationale sub brand propriu. Buget initial al programului este de 10 milioane de euro.

Un alt efect este intarzierea lansarii programului Start-Up Nation 2018, in lipsa unui buget aprobat.

In plus, unii ordonatori principali de credite, intre care si Institutul Cultural Roman, Secretariatul de stat pentru recunoasterea meritelor luptatorilor impotriva regimului comunist instaurat in Romania in perioada 1945 – 1989 nu au asigurata plata integrala a drepturilor salariale in luna septembrie, in conditiile in care prin rectificarea bugetara s-a propus suplimentarea cheltuielilor de personal. Urmare a deciziei presedintelui Romaniei de a nu convoca sedinta CSAT, exista riscul ca angajatii din aceste institutii publice sa nu beneficieze la timp de plata contributiilor de asigurari sociale.

Presedintele Klaus Iohannis a decis convocarea CSAT pentru 4 septembrie, ora 13:00, avand inscrisa pe Ordinea de zi analiza propunerilor de rectificare a bugetului de stat al institutiilor cu atributii in domeniul securitatii nationale pentru anul 2018.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: